Vatikán přijal první rodinu křesťanských uprchlíků ze Sýrie

Vatikán - Vatikán dnes přijal první rodinu uprchlíků ze Sýrie. Jde o reakci na výzvu papeže Františka, který o podobné gesto solidarity požádal na začátku září všechny katolické farnosti v Evropě.

Papež se obrátil na všech přibližně 120.000 katolických farností na kontinentu, aby se každá ujala jedné uprchlické rodiny. Výzva se setkala se smíšenou reakcí zvláště kvůli tomu, že většina syrských běženců jsou muslimové. V některých zemích proto církevní autority vyzvaly farnosti, aby přijímaly křesťanské běžence.

Zdroj: YouTube

To nyní učinila i vatikánská farnost svaté Anny, která poskytne útočiště čtveřici Syřanů, kteří dorazili do Itálie 6. září. Jde o rodinu melchitského řeckokatolického vyznání, které je římskokatolické církvi velmi blízké.

"Podle zákona nemohou lidé požadující mezinárodní ochranu prvních šest měsíců po podání azylové žádosti pracovat. Po tuto dobu jim bude pomáhat a starat se o ně farnost svaté Anny," uvedl v dnešním prohlášení Vatikán. Na jeho území je ještě svatopetrská farnost, která by rovněž měla přijmout jednu rodinu, podrobnosti však dosud nejsou známy.

Související

Více souvisejících

Vatikán uprchlíci papež

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy