Putin je v OSN jasný vítěz. A Obama? Ostrá kritika přichází z nečekané strany

New York – Vladimir Putin vítězí a Barack Obama se na něj je z povzdálí dívá. Šachista a ruský opoziční politik žijící v New Yorku Garry Kasparov hodnotí vystoupení dvou nejmocnějších mužů na půdě OSN. Větší chaos v Sýrii vyhovuje Moskvě i Teheránu, píše v komentáři pro americký deník The New York Times.

Oba politici podle něj v projevech mohli nabídnout nové pohledy na aktuální problémy. Jenže svět viděl přesně to, co očekával. „Obama se rozhodl pokračovat v politice ústupu ze Středního východu a jeho otřepané fráze o spolupráci a právním státu dutě zněly halou. O konfliktu v Sýrii sice řekl, že není možné, aby se po takovém krveprolití navrátil předválečný status quo, ale každý posluchač si byl vědom, že nemá v úmyslu svoje slova podpořit činy," analyzuje projev amerického prezidenta šachista.

Puinův hodinový projev podle něj pak obsahoval klasické výpady proti NATO i evidentní lži. Uvedl také, že je podle něj chybou nespolupracovat se syrským režimem, který tváří v tvář bojuje s teroristy. „Obsah projevu Putina byl irelevantní, ještě než otevřel ústa. Jeho první projev k OSN po deseti letech měl dokázat, že je velký muž na mezinárodní scéně. Šlo jen o trik, jak ospravedlnit jeho roli v Rusku," domnívá se Kasparov. Lidem prý Puitn před 10 lety slíbil prosperitu výměnou za to, že se vzdají svých práv a demokracie, což se nestalo. Kvůli jeho ofenzivě na Ukrajině pak podle něj potřeboval nové fronty, které našel právě v Sýrii a na půdě OSN.

Hodně medializovaná schůzka Putina a Obamy pak podle Kasparova byla jednoznačným vítězstvím pro ruskou hlavu státu. „Jediné prohlášení, které ze schůzky vzešlo, bylo, že USA a Rusko budou uvažovat o spolupráci proti Islámskému státu. Ne to, že se Putin zajímá o spolupráci, pokud v čele země bude ponechán Asad," píše Kasparov. Toho se chopila i ruská média a podle šachisty tak USA utrpěly další porážku své zahraniční politiky, která znamená prohru i pro stabilitu a demokracii na Blízkém východě.

To podle něj přináší další katastrofu. „Pohled na mapu Iráku a Sýrii ukazuje, že vzestup IS byl logickou reakcí na americké opuštění sunnitského regionu. Skupina jako IS nemůže prosperovat bez podpory místních obyvatel, těmi jsou v tomto případě sunnité, kteří nevidí žádný jiný způsob, jak se bránit proti šíitským silám v Íránu a Sýrie, které je vraždí po stovkách tisíc," píše ruský opoziční politik.

Není na místě podle něj kritizovat jen politiku George W. Bushe a jeho invazi do Iráku v roce 2003, když ještě v roce 2008 nedocházelo k masové migraci ani k vzestupu Islámského státu. Podpora Al-Káidy byla odříznuta díky vyjednávání se sunnitskými skupinami v provincii Anbár, změna politiky také stála za snížením násilí, které přišlo s posílením amerických sil.

Odchod Američanů a odmítnutí Obamy odstranit Bašára Asada podle něj tuto možnost zabezpečení regionu ukončil. „Lidé museli bojovat, utíkat nebo zemřít. A to ve velkých počtech. Je důležité si uvědomit, že vlny uprchlíků, které zasáhly Evropu, nespustil IS. Utíkají kvůli Asadovi, který teď má navíc aktivní podporu Iránu a nyní i Ruska," varuje Kasparov.

„Žádná dohoda to nezmění. Írán a Rusko mají v regionu své vlastní programy a mír mezi ně rozhodně nepatří. Írán je přední světový podporovatel terorismu. Putinovy metody boje proti terorismu v Čečensku byly kobercové nálety. Když se to nepodařilo, koupil si nejbrutálnějšího vůdce v regionu Ramzana Kadyrova," píše šachista.

Pokračující masakr sunnitů podle něj pouze přinese větší podporu od Saudů a příchod více bojovníků z Pákistánu, Afghánistánu a Ruska. „Situace bude metastazovat jako rakovina, což se Putinovi perfektně hodí. Válka a chaos vytváří více nepřátel a více příležitostí, díky kterým bude vypadat v ruské státní televizi jako tvrdý chlap. Íránský režim je na tom s konflikty podobně, což je důvod, proč se nikdy nevzdá hesla 'Smrt Americe'. Pokračující válka také vyžene nahoru cenu ropy, což je pro Moskvu a Teherán nezanedbatelná výhoda," domnívá se Kasparov.

Tyto důsledky podle něj mohou být přijatelné i pro Obamu, nesmí pak ale předstírat, že se toho neúčastnil „I já bych chtěl žít ve světě diplomacie a práva, ve kterém si Obama zřejmě myslí, že žijeme. Tak to ale bohužel není. Na síle a činech stále záleží. A na místech jako je Sýrie a Irák není možné mít moc bez akce. Putin v OSN neřekl nic nového, protože nemusel. Ví, že má konkrétní aktiva, která jsou účinnější než pouhá slova. Má tanky na Ukrajině, stíhačky v Sýrii a Baracka Obamu v Bílém domě," dodává tvrdě Kasparov.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Barack Obama Garri Kasparov (šachista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy