Raději budeme riskovat život. Imigrant promluvil o beznaději běženců

"Stojí to za riskování života?" cituje Sulajman Addonia otázku, kterou mu položil přes telefon jeho mladší bratranec, Eritrejec žijící jako uprchlík v Súdánu. Eritrejský spisovatel, který momentálně žije ve Velké Británii, kam v roce 1990 přišel jako imigrant, v komentáři pro server Al-Džazíra přinesl pohled na aktuální migrační krizi očima běžence.

Ruka ve vodě není ruka v ohni

Uvedený telefonický rozhovor se odehrál den poté, co se v srpnu u libyjského pobřeží potopila loď, přičemž zahynulo přes 200 lidí. Addonia se bál, že se jeho bratranec vydá na cestu přes Středomoří. Proto mu zavolal - stejně jako v dubnu, kdy se utopilo 700 uprchlíků. Vždy ho nabádal k trpělivosti. "Občas, když jsem ho odrazoval, jsem přemýšlel, zda nejsem sobecký," přiznává.

Addonia přijel do Spojeného království v roce 1990. Dokončil studia, vydal román, založil rodinu. Jeho bratranec musel odejít ze školy a řídí rikšu. Stará se o matku a sestry. Jejich budoucnost závisí na něm. Pokud se dostane do Evropy, doufá, že jim pomůže více. Je zde však také šance, že svůj pokus nepřežije, připomíná spisovatel.  

"Tento rok ve Středomoří zatím zahynulo více než 2000 lidí," odkazuje Addonia na odhad Mezinárodní organizace pro migraci. Skutečnost, že lidé z tak malé země, jakou je Eritrea (s pěti miliony obyvatel), tvoří třetí největší skupinu z 137 tisíc běženců, kteří jen za prvních 6 měsíců letošního roku překročili Středozemní moře, je dle spisovatele vypovídající.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Addonia konstatuje, že nejde jen o čísla: "Jsou to naše rodiny." Těm, kdo kritizují Eritrejce za to, že riskují svůj život i životy svých dětí, odpovídá arabským příslovím: "Ruka ve vodě není jako ruka v ohni."

Podělí se též o příhodu, kterou si přinesl ze své poslední návštěvy Súdánu v roce 2010, kdy se přidal ke skupině mladíků jako obchodník vydávající se za pašeráka čaje. Jednoho večera seděli okolo Wardy, sedmnáctileté eritrejské prodavačky čaje, jedné z mnoha toulajících se po ulicích Chartúmu. Stál za ní eritrejský chlapec na pozoru. Někteří ze skupiny neměli doklady a toužili po chvíli odpočinku. V diskuzi rychle přišlo na Evropu, jako na oázu, co uleví od horka a těžkostí.

"Váš život začne teprve až se tam dostanete," cituje spisovatel slova jednoho pašeráka lidí, který však raději sám sebe nazýval tvůrcem snů. Pomáhal uprchlíkům překročit poušť do Libye. Jak Addonia poznamenává, byl jen malým řetězem na dlouhé cestě do Evropy. Spisovatel si všiml záblesku ve Wardiných očích. Dívku po prvním pokusu o útěk z Eritreje mučili a zneužil ji súdánský policista, aby dostala povolení k cestě do Chartúmu. "Dokázala si již představit jiný život," konstatuje Addonia.

Evropané se lépe starají o své psy

Spisovateli byly jen dva roky, když koncem 70. let odešel do Súdánu. Považoval se částečně za Súdánce. Postřehl, že přístup k eritrejským uprchlíkům, se za dobu, kdy v zemi, pobýval, změnil. "Věřím však, že nechat chudé země, jako je Súdán, aby si dlouhodobě poradily s uprchlíky bez dostatečné pomoci či ucelené přesídlovací politiky jen vyhrocuje vztahy," tvrdí v komentáři.  

"Evropané jsou milující lidé. Starají se o své psy lépe, než se naše vlády starají o nás," cituje Addonia slova, která pašerák adresoval svým společníkům. Jiní ve skupině poznamenali, že naproti tomu eritrejská vláda by aktivně nacpala co nejvíce lidí na lodě do Evropy, aby zvýšila své příjmy, pokud by mohla. Spisovatel ironicky připomíná, že remitence, včetně dvouprocentní daně uvalené na Eritrejce v zahraničí, jsou hlavním zdrojem zahraničního obchodu země a tvoří 38% jejího HDP. "Není proto divu, že kolují fámy, že zchudlá eritrejská vláda je sama součástí pašerácké sítě. Ačkoliv to popírá, nepochybně hledá jejich pomoc," dodává a poukazuje na další ironii: Jakmile eritrejská diaspora začala využívat svůj značný finanční vliv a vytvářet nátlak na vládu ve své vlasti s cílem zlepšit dodržování lidských práv a pozastavila své daňové příspěvky, EU navýšila svou bilaterální pomoc Eritreji.          

"Jediný účel této pomoci v hodnotě zhruba 350 milionů dolarů v průběhu následujících pěti let, je zastavit exodus uprchlíků. Kořeny toho, proč lidé prchají, řešeny nejsou," kritizuje Addonia. Myslí si, že demokratické ideály byly obětovány, aby se uprchlíci drželi dál. "Jako hrdému evropskému občanovi mi zde zajišťují práva, ale ty mé rodiny prodávají," rozčiluje se. Z Eritreje, kterou Spojené království považuje za bezpečnou a migranty posílá zpět, přitom každý měsíc dále utíká na 5 tisíc lidí.  

Spisovatel poukazuje, že rodiny Eritrejců žijí v absurditě - jednou stranou jsou utlačované, druhou považovány za přítěž. Přesto stále pochodují pouští. Přicházejí na břeh moře. "Jsou mezi nimi moji příbuzní - rodiče a jejich děti. Vyhledávám zprávy. Vídám obrázky rozdrcených lodí, plovoucí oranžové vesty. Obavy se stupňují," zoufá si Addonia. Připomíná, že rok 1991 znamenal naději na svobodu, návrat z uprchlických táborů do Eritreje. Ve skutečnosti však tábory ve Středomoří v současnosti expandují každým dnem.

"Mnoho dalších odchází. Dokonce Warda odešla do Libye," řekl Addoniovi jeho bratranec. Spisovatel se ho ptal, zda o ní něco slyšel, avšak odpověď byla negativní. Přiznává že se snaží zabránit tomu, aby se jeho bratranec stal součástí zpráv. Podobně jako onen pašerák vysvětluje odlišnosti života v Evropě, ale zdůrazňuje jejich negativa. "Rozumím Habibi Sulajmane, ale vyměnil bys svůj život za můj," cituje závěrem komentáře stručnou reakci svého bratrance.     

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

uprchlíci Eritrea

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy