Kybernetická hrozba nás nesmí srazit na kolena. Světové banky se spojují

Washington/Londýn - Takzvaný Talk Talk skandál přinutil největší finanční ústavy především v USA a Velké Británii, aby absolvovaly společné cvičení, které by mělo předcházet kybernetickým útokům.

Simulované ataky pod názvem Operation Resilient Shield (Pružný štít) se zaměřila na tři klíčové aspekty: sdílení informací, komunikace po internetu a komunikaci s veřejností. Podle médií se jedná v takové míře o vůbec nejnáročnější test komunikace a koordinace.

"Připravujeme se na možnost finančního kybernetického incidentu. Z toho důvodu je toto cvičení tak důležité. Budeme pokračovat ve spolupráci s našimi partnery v USA, abychom dosáhli jejího zlepšení," uvedl britský kancléř George Osborne ve vládním prohlášení.

Účast na tomto projektu přijalo mnoho subjektů, včetne British Computer Emergency Response (CERT-UK), ministerstva financí a Bank of England na britské straně, za USA Národní rada bezpečnosti Bílého domu, ministerstvo financní a FBI. Simulaci v obou zemích koordinoval Computer Emergency Response Team (CERT). "Úsilím týmů je konfrontace kybernetické hrozby vyžadující koordinaci na všech úrovních. Dnešní cvičení s našimi partnery je důležitým krokem k ubezpečení, že děláme vše pro to, abychom po informacích a hrozbách možných útoků sdíleli osvědčené postupy a podpořili kolektivní odolnost," vysvětlil americký ministr financní Jacob J. Lew.

Jak USA tak Velká Británie odmítají názor, že zmíněná Operace Pružný štít je jen "kybernetickou válečnou hrou". Jedním z hlavních cílů cvičení je především zlepšování procesů a mechanismů pro zajištění společného povědomí o hrozbách kybernetické bezpečnosti mezi vládami USA a Velké Británie, včetně soukromého sektoru.

Hackerskými a kybernetickými útoky trpí obě země na březích Atlantiku. V říjnu takové incidenty ohrozily osobní údaje více než 4 milionů klientů britské telekomunikační společnosti Talk Talk, v USA to bylo 12 milionů zákazníků T-Mobile USA.

Související

USB-C

Jednotná nabíječka na vše má zelenou. Europoslanci schválili USB-C od roku 2024

Evropský parlament dnes učinil jeden z posledních kroků na cestě EU k zavedení jednotného nabíjecího řešení pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Europoslanci podle očekávání schválili finální verzi směrnice, podle níž budou muset výrobci od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.
Telefonní nabíječka, ilustrační fotografie.

EU chystá zavedení jednotné nabíječky pro telefony či tablety

Na dobití jakéhokoli mobilního telefonu či tabletu prodávaného v Evropské unii by měla v budoucnu stačit jediná nabíječka. Evropská komise dnes představila návrh pravidel, na jejichž základě se budou všichni výrobci muset přizpůsobit standardu USB-C. Podle unijní exekutivy má sjednocení koncovky nabíjecího kabelu usnadnit život zákazníkům a snížit objem elektronického odpadu.

Více souvisejících

telefony Hackeři finance

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy