Žádné zajatce nebrat! Ruští poslanci žádají zrušení moratoria na trest smrti

Moskva - Radikální řešení v otázce teroristů navrhuje nejvyšší představitel Ingušské republiky. Novinářům sdělil, že pokud by zvláštní jednotky narazily na teroristy, měly by mít právo je na místě zlikvidovat.

Místopředseda Rady Ruské federace Frants Klincevič navrhl, aby senátoři zvážili opětovné zavedení trestu smrti v Ruské federaci. Důvodem je zvýšená hrozba terorismu. Stalo se tak na začátku listopadu, kdy poslanci dolní komory parlamentu navrhli toto opatření v důsledku zjištění Federální bezpečnostní služby, že v případě letu 7K9268 šlo o teroristický čin.

"Poslanci horní sněmovny navrhují zrušení moratoria na trest smrti týkající se teroristů. Je třeba dát zvláštním službám právo vyhledat a neutralizovat teroristy, kteří ohrožují životy a bezpečnost našich občanů, jejich majetek a infrastrukturu naší země. Všichni teroristé musí spadat to skupiny »Neberte žádné zajatce«!" uvedl na Instagramu Junus-Bek Jevkurov.

Rusko zavedlo moratorium na trest smrti v roce 1999, kdy usilovalo o členství v Radě Evropy. Nicméně v ústavě Ruské federace tento výjimečný trest nadále figuruje pro zvlášť závažné činy; může být uplatněn po potvrzení viny v soudním procesu. Ruští zákonodárci už několikrát navrhovali dané moratorium zrušit, zvláště pokud šlo o teroristy, pedofily nebo lidí, kteří mají na svědomí drogovou závislost u dětí. Rovněž se po podobném trestu volalo v případech rozsáhlé korupce. Všechny tyto návrhy však byly zamítnuty.

Průzkum veřejného mínění v dubnu ukázal, že 60 % ruských občanů by proti znovuzavedení trestu smrti nemělo námitek. Je to nižší číslo než loni (66 %) a v roce 2001 (80 %). Je otázkou, zda by po zničení Airbusu A-321 v Sinaji dubnové číslo nedoznalo podstatné změny.

Související

Ruský letoun plný turistů se zřítil na Sinaji.

Havárie ruského A321: Těla obětí nepřipomínala lidské bytosti

Vyšetřování tragické letecké nehody letadla plného ruských turistů nad Sinajským poloostrovem přineslo další detaily o tomto strašlivém neštěstí a kruté smrti 224 lidí na palubě letadla. Velká většina z nich podle expertů nezemřela při explozi nebo dopadu letadla, ale postihlo je těžké barotrauma.

Více souvisejících

Zřícení letadla Airbus A-321 Kolavia letu 7K9268 (31. 10. 2015) Trest smrti Terorismus

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy