Putin přivede Rusko ke zhroucení, tvrdí Chodorkovskij

Londýn - “Šéf Kremlu přinesl Rusku takovou stagnaci, že země v budoucnosti bude čelit hrozbě možného zhroucení,“ nechal se v rozhovoru pro agenturu Reuters slyšet Michail Chodorkovskij.

Nejznámější ruský vězeň Michail Chodorkovskij uvedl, že Rusko v současné době výrazně ekonomicky stagnuje. Současný stav tak přirovnal k období, jež si Ruská federace pamatuje ze sedmdesátých let dvacátého století.

"Nacházíme se v závěrečné fázi období Brežněvovy stagnace. Putin je však mladší, takže tato stagnace bohužel může trvat ještě déle," řekl Reuters někdejší ropný magnát. Čím déle bude Putin u moci, tím větší riziko jeho zemi hrozí. Vyhlídky na dlouhodobé setrvání u moci má však podle Chodorkovského ruský prezident i nadále velmi příznivé.

Psali jsme: "Putinův vězeň" Chodorkovskij má z jména obchodní značku Konflikt Rusko-Západ je umělý. O co Kremlu opravdu jde? Chodorkovskij promluvil  

"Nemohu vám dát krátkodobé předpovědi o Rusku, ale pokud hovoříme o horizontu příštích deseti let, tak můžeme očekávat revoluční změny," dodal a vyjádřil přesvědčení, že se Rusko v současné době snaží využít syrské krize k navázání přátelštějších vztahů se Západem poté, co byly zásadně ochlazeny kvůli ruským akcím na Ukrajině.

Slavný  oligarcha, který v minulosti ovládal ruskou největší ropnou společnost Yukos, byl zatčen v roce 2003. Ve vězení strávil deset let. Po propuštění žije v exilu a netají se svými politickými ambicemi.

Související

Michail Chodorkovskij

Paradox. Ruská opozice je po vzpouře kvůli Chordovskému ještě více rozdělená

Nezávislý ruský server Moscow Times přišel s tvrzením, že vzpoura wagnerovců z konce června rozděluje také protikremelskou opozici. Rozdělená je přitom už tak kvůli řadě rozdílných názorů a svému geografickému rozptylu v exilu, píše web. Nyní opoziční politici kritizovali jednoho ze svých lídrů Michaila Chodorkovského. 

Více souvisejících

Michail Chodorkovskij Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy