Ruská policie prohledala kanceláře Chodorkovského nadace

Moskva - Ruská policie pokračuje v tažení proti bývalému oligarchovi Michailu Chodorkovskému. Dnes ráno prohledala kanceláře dobročinné nadace Otevřené Rusko, kterou známý kritik Kremlu založil a spravuje.

Nadace Otevřené Rusko vznikla v roce 2001 a členy jejího vedení byli kromě Chodorkovského například i veterán americké politiky Henry Kissinger nebo podnikatel Jacob Rothschild. Na vrcholu svých aktivit měla nadace v Rusku padesát odboček, po Chodorkovského uvěznění ale následoval útlum. Svou činnost nadace obnovila loni.

Ruský miliardář žije nyní ve švýcarském exilu. Ruská justice proti němu nedávno zahájila vyšetřování pro podezření z podílu na vraždě starosty západosibiřského Něftějugansku z roku 1998.

Chodorkovskij vyšetřování označil za politickou mstu Kremlu a trest za to, že se někdejší oligarcha postavil prezidentovi Vladimiru Putinovi. Stejný je podle Chodorkovského spolupracovníků i motiv dnešní razie.

Související

Michail Chodorkovskij

Paradox. Ruská opozice je po vzpouře kvůli Chordovskému ještě více rozdělená

Nezávislý ruský server Moscow Times přišel s tvrzením, že vzpoura wagnerovců z konce června rozděluje také protikremelskou opozici. Rozdělená je přitom už tak kvůli řadě rozdílných názorů a svému geografickému rozptylu v exilu, píše web. Nyní opoziční politici kritizovali jednoho ze svých lídrů Michaila Chodorkovského. 

Více souvisejících

Michail Chodorkovskij Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy