Jaceňukova vláda se hroutí. Rezignoval ministr hospodářství, Ukrajina vře

Kyjev - V ukrajinské vládě skončil ministr hospodářství a obchodu Aivaras Abromavičius. Rezignoval na protest proti blokování důležitých hospodářských reforem. Začíná se hovořit o tom, že by brzy mohl padnout celý kabinet premiéra Arsenije Jaceňuka.

Ukrajina po pádu proruského režimu Viktora Janukovyče prochází složitým obdobím, které podle kritiků nenaplňuje očekávání proevropských reformátorů. Mnohé reformní zákony, jimiž západní finanční instituce podmiňují poskytování potřebných půjček, naráží na odpor poslanců v kyjevském parlamentu. Média a nevládní organizace si stěžují, že režim dostatečně neomezuje vliv ukrajinských oligarchů. Brusel i experti Mezinárodního měnového fondu upozorňují na nedostatečně razantní boj s všudypřítomnou korupcí.

Kritika podle analytiků oslabuje vládu premiéra Arsenije Jaceňuka, jejíž popularita prudce upadá. V hlavním městě se šíří spekulace, že Jaceňukův kabinet v polovině února padne.

"Příčinou (demise) je prudká aktivizace sil blokujících významné systémové reformy," vysvětlil důvody svého odstoupení ministr. "Nejde už jen o absenci podpory nebo politické vůle, ale o aktivní tlak, který má paralyzovat naší reformní práci," prohlásil litevský národohospodář, který loni hned po převzetí funkce dostal ukrajinské občanství.

Zdroj: YouTube

"Do mého týmu a na klíčové posty ve státních podnicích dosazují pochybné osoby. Takový postup považuji za pokus o kontrolu peněžních toků. V tomto systému odmítám pracovat," tvrdí Abromavičius.

"Nechci se stát zástěrkou otevřené korupce nebo loutkou lidí, kteří chtějí stejně jako dřívější režim získat kontrolu nad státními penězi," prohlásil dnes Abromavičius. "Nechci na ekonomické konferenci v Davosu vyprávět o našich úspěších, zatímco doma se za našimi zády řeší důležité otázky ve prospěch zájmů jistých lidí," konstatoval.

Za jednu z hlavních příčin neuspokojivého stavu označil Abromavičius údajné intriky Ihora Kononenka, vlivného místopředsedy poslanecké frakce hlavní vládní strany Blok Petra Porošenka.

Abromavičiusovo prohlášení vyvolalo politickou bouři

Politika bezprostředně přijal prezident Porošenko, aby s ním projednal jeho záměry. S velkým znepokojením na ohlášenou rezignaci klíčového ministra reagovali velvyslanci několika evropských zemí.

Litevský národohospodář podle velvyslanců dosáhl významných úspěchů při prosazováním bolestných, ale nutných reforem a v boji s korupcí. Ukrajinské politické špičky "by měly zapomenout na své malicherné spory a navždy se zříci kořistných zájmů, které brzdí rozvoj země," uvádí se v prohlášení, které podepsali velvyslanci USA, Kanady, Británie, Francie, Německa, Itálie, Litvy, Švédska a Švýcarska.

Abromavičiusovo rozhodnutí podpořil Michail Saakašvili, další zahraniční expert, jehož Porošenko do země povolal. Bývalý gruzínský prezident, který vykonává funkci oděského gubernátora, přitom ze sabotáže reforem obvinil přímo premiéra Arsenije Jaceňuka.

"Což není smutné, že Litevci a Gruzínci jsou nuceni převzít roli obránců země před nečistýma rukama některých lidí, kteří se, ač jsou to rodilí Ukrajinci, prodrali k moci a škodí ukrajinským zájmům?" uvedl Saakašvili v prohlášení. Dodal, že "iniciativy směřující k výměně šéfů státních podniků blokuje osobně premiér".

Související

Více souvisejících

Ukrajina Arsenij Jaceňuk

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy