Padne Jaceňukova vláda? V Kyjevě se schyluje k hlasování o nedůvěře

Kyjev - Nynější ukrajinská vláda ztratila důvěru parlamentní koalice a měla by se "totálně" změnit. V prohlášení adresovaném občanům to dnes v Kyjevě uvedl prezident Petro Porošenko. Nový kabinet by měl vzniknout na základě dosavadní prozápadní parlamentní většiny, na nové parlamentní volby Ukrajina podle prezidenta nemá čas. Rezignovat by měl kritizovaný generální prokurátor Viktor Šokin, uvedla hlava státu. Porošenko fakticky k demisi vyzval i premiéra Arsenije Jaceňuka, když uvedl, že "stejná měřítka jako na Šokina by se měla vztahovat i na vládu".

Generální prokurátor mezitím nabídl demisi, uvedly na svém webu list Ukrajinska pravda a agentura Unian s odvoláním na zdroje v prokuratuře a v parlamentu. Prokurátorovo odstoupení ale dosud nebylo oficiálně potvrzeno.

Prezidentův mluvčí Svjatoslav Ceholko v twitteru napsal, že prezident je o potřebě Jaceňukovy demise přesvědčen. "V zájmu obnovení důvěry ke státní moci prezident vyzval k odchodu generálního prokurátora (Šokina) i premiéra," napsal Ceholko.

"Důvěra je hlavní zdroj potřebný k řešení problémů takového rozsahu, jakým čelí naše země. Očekávám od parlamentu rychlá a státnická řešení. Já práci zdržovat nebudu. K rozpuštění parlamentu ale sáhnu až v krajním případě, nemáme právo něco takového připustit," uvedl prezident v prohlášení.

Prokurátor Šokin je vystaven dlouhodobé kritice jako brzda justičních reforem, Porošenko ale nad ním držel ochrannou ruku a odmítal ho zbavit funkce. Podnětem ke změně jeho stanoviska byla zřejmě pondělní rezignace Šokinova náměstka Vitalije Kaska, který svůj krok zdůvodnil mimo jiné i nesouhlasem se stavem generální prokuratury jako "semeništěm korupce". Od sesazení předchozího prezidenta Viktora Janukovyče a generálního prokurátora z jeho éry Viktora Pšonky v únoru 2014 je Šokin už třetím v řadě, kdo má exponovaný post v justici opustit. Také Šokinovi předchůdci Oleh Machnickyj a Vitalij Jarema vydrželi ve funkci nejvyššího žalobce jen několik měsíců.

Ukrajinští poslanci se dnes snaží získat 150 hlasů nutných pro hlasování o nedůvěře Jaceňukově vládě; podle listu Ukrajinska pravda se potřebné množství hlasů podařilo shromáždit díky poslancům koaliční strany Svépomoc. Návrh usnesení o vyslovení nedůvěry vládě podle agentury Unian již předložil sněmovně šéf poslaneckého klubu prezidentské strany Blok Petra Porošenka Jurij Lucenko. K pádu vlády je zapotřebí nejméně 226 hlasů.

Hlasovat by se mohlo už dnes po přednesení Jaceňukovy zprávy o činnosti vlády. Zda je ale většina ze 450 poslanců skutečně odhodlána vyslovit kabinetu nedůvěru a vyvolat jeho odstoupení, není stále jasné.

Sám premiér ve sněmovně prohlásil, že jeho vláda je připravena pokračovat v práci. "Vláda si dobře uvědomuje, že mnohé bylo uděláno, ale ještě je třeba mnoho udělat. Jsme na tuto práci připraveni," řekl.

Jaceňuk má ve své zprávě shrnout činnost svého kabinetu za rok 2015 a informovat o úkolech na letošní rok. Pokud parlament označí bilanci vlády za neuspokojivou, může okamžitě následovat hlasování o nedůvěře.

Podobný scénář označuje většina médií za pravděpodobný. Nespokojenost s vládou vyjadřují už všechny koaliční strany s výjimkou Jaceňukovy Lidové fronty. Vůdce její parlamentní frakce Maxym Burbak dnes prohlásil, že pád vlády vyvolá v zemi nutnost mimořádných parlamentních voleb a politický chaos.

Lucenko jako šéf poslanecké skupiny nejsilnější koaliční strany ale otevřeně činnost vlády označil za neuspokojivou. Stejného názoru jsou zbylé koaliční strany Vlast a Svépomoc, a samozřejmě také ukrajinská opozice.

Jaceňukova vláda se při svém vzniku v prosinci 2014 opírala o koaliční většinu čítající 288 hlasů. Loni v září ale z koalice vystoupila Radikální strana, a tak se počet koaličních poslanců zmenšil na 274. Jaceňukova Lidová fronta měla po parlamentních volbách 82 zákonodárců.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Arsenij Jaceňuk

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy