Rána pro křesťany: Bible a Korán jsou prý totéž. A známý publicista k tomu dodal...

Vatikán/Praha - Papež František tvrdí, že Korán a Bible jsou prakticky totéž. Lidé podle něj akorát používají různá jména pro popis jedné věci či bytosti a války za náboženskou ideologii vedené stovky let považuje za zbytečné.

"Ježíš Kristus, Jehova, Alláh. Tato jména jsou používána k popisu jedné bytosti, která je na celém světě stená. Po staletí byla krev prolévána zbytečně, pouze s cílem rozdělit naší vííru," řekl v pondělí podle serveru National Report během své hodinové řeči ve Vatikánu papež s tím, že duchovní učení zapsané v Koránu je stejné jako to v Bibli.

Publicista a exporadce Václava Klause a tehdejších předsedů vlády Topolánka a Fischera Tomáš Haas se s výrokem ztotožňuje a tvrdí, že papež má pravdu. "Proto je šokující, že dnes Katolická církev, ústy Svatého otce nevnímá, že tři světová náboženství sice hovoří o téže bytosti, ale jen jedno z nich volá po svaté válce proti těm ostatním. Tam,kde křesťanství a judaismus volají po toleranci, míru a sblížení, Islám vyzývá k "džihádu", ke svaté válce a zničení těch ostatních a jejich povraždění, nebo násilné konverzi," uvedl na sociální síti.

Doktrinou této ideologie, která dělí lidskou společnost na ty, kdo vyznávají Allaha, a křesťany, židy a ateisty, je podle něj ale právě Korán, kniha, kterou papež prohlašuje za stejně hodnotnou jako jako Písmo svaté křesťanů a Tóra Židů. "Ano, Bible popisuje, ve svých historických knihách stav společnosti před tisíci let. A nebyl to vždy stav, který bychom chtěli napodobovat dnes. Ani praxe křesťanství nebyla vždy něčím, na co bychom měli být hrdí a co bychom chtěli napodobovat dnes," dodal.

Haas podle svých slov nezná stát, jehož občany jsou dnes převážně křesťané a židé, který by volal po svaté válce a vyhlazení Islámu, Judaismu, nebo křesťanství, který by na základě stavu, ve kterém byla společnost před tisíci let, nebo i jen sedmi stoletími chtěl podorobit ženy, který by dnes chtěl i za cenu násilí, války, rozdělení a podrobení "nevěřících", s odvoláním na ty historické pasáže v Bibli či Tóře vést "džihád", nebo pořádat křížová tažení. Nezná prý ani jiné náboženství, které by to považovalo za svůj úkol a cíl.

"Korán není, a ani nemůže být interpretován tak, aby byl součástí moderního světa. Dodnes platí jako základ víry, jako návod a odůvodnění pro džihád a jako předpis jak zacházet se ženami, s menšinami, s nevěřícími. Je krutý a jeho krutost není popisem dávné minulosti, ale receptem pro život muslimů a jejich vztahu ke neislámské mužské společnosti dnes a v budoucnu," podotkl.

"Receptem, jehož bezpodmínečné dodržování je povinností každého muslima a který je nadřazen nad jakékoliv jiné formy společenského i náboženského života. Křesťanství i judaismus prošly dlouhým vývojem. Bůh křesťanů i Jehova Židů a Alláh muslimů je skutečně stejnou bytostí. Jen jeho věřící se liší. Liší se v interpretací jeho přikázání, jejich vztahem k širší společnosti. Křesťanství i judaismus dnes volají po jednotě respektující rozdílnost, vyvinuly se v učení, která směřují k toleranci, inspirují naději a lásku, stejně jako, jinými prostředky,ateismus. Islám je doktrinou rozdělení, nerovnosti, podroby, vyhlazení ostatních, lidí i jejich víry a způsobu života," dodal.

Ostatní náboženství se podle něj dívají do budoucnosti, ale Islám je inspirován sedm set let starou doktrinou která má být importována a uplatňována v jednadvacátém století. "Ateisté sice nevěří v Boha, ale vyznávají dvě stejné základní společenské hodnoty, jako křesťané a Židé - vzájemný respekt a toleranci. Islám věří ve středověkého Boha, který rozděluje a učí výlučnosti, netoleranci a nenávisti, importovaného ze sedmého století. Je to stejný Bůh, ale to není rozhodující. Rozhodující je to, jak je vnímán a jak je jeho poselství interpretováno jeho věřícími. Proto mně prohlášení Svatého otce znepokojuje a naplňuje pochybnostmi," uzavřel.

Související

Více souvisejících

Papež František Tomáš Haas

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 13 minutami

před 54 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy