Ukrajinská vládní krize trvá. Kdo nahradí Jaceňuka? Objevilo se nové jméno

Kyjev - Politická krize na Ukrajině nemá ani po třech týdnech řešení. V médiích před časem zaznělo jméno nástupce premiéra Arsenije Jaceňuka, dnes je ale všechno jinak.

"Tři týdny konzultací na nejrůznějších úrovních výsledek nepřinesly. Politická krize zatím nemá žádné řešení," konstatoval dnes předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman.

Podporu Jaceňukově vládě odvolaly v únoru strany Vlast a Svépomoc, na pokračování vlády v jejím dosavadním složení údajně nemá zájem ani Blok Petra Porošenka (BPP), který je páteří koalice.

Kabinet je obviňován z nedostatečné akceschopnosti, z blokování potřebných reforem a z váhavého přístupu k boji s korupcí. Šéf parlamentní frakce BPP Jurij Lucenko dnes prohlásil, že jediným cílem vlády je "chránit zájmy oligarchů".

Za hlavního kandidáta na post premiéra byla donedávna označována ministryně financí Natalja Jaresková, rodilá Američanka s ukrajinským i americkým občanstvím.

List Vesti ale dnes napsal, že prezidentská kancelář ministryni považuje za příliš "samostatnou" a že Jaresková vhodným kandidátem už není. "Její nezávislost se nikomu nelíbí," citoval kyjevský list zdroj z prezidentova okolí. Podle politologa Kostě Bondarenka se Jaresková "opírá jen o autoritu ministerstva zahraničí USA", kde dříve působila.

Prezidentský mluvčí Svjatoslav Ceholko dnes novináře informoval, že Jaresková stále zůstává kandidátem, ale jen v případě úřednického kabinetu.

Pro případ "politické" vlády prý prezident Porošenko nevylučuje, že by se premiérem mohl stát předseda strany Svépomoc, lvovský starosta Andrij Sadovyj.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Arsenij Jaceňuk Petr Porošenko

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 28 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 51 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy