Jaceňuk podal demisi, novým premiérem bude Hrojsman

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl poslancům kyjevského parlamentu schválit Volodymyra Hrojsmana premiérem. Zastupitelé tak učinili a zároveň vyhověli žádosti dřívějšího kabinetu a odvolali rezoluci, která negativně hodnotila jeho činnost.

Dosavadní předseda vlády Arsenij Jaceňuk ohlásil demisi a poděkoval zastupitelům za podporu. V čele rezortu zahraničí a obrany mají zůstat dosavadní ministři Pavlo Klimklin a Stepan Poltorak.

Porošenko označil osmatřicetiletého Hrosjmana, dosavadního šéfa parlamentu, za "politika nového typu". Podle prezidenta bude mít Ukrajina "politicky odpovědnou vládu". Tuto politickou odpovědnost ponesou dvě politické strany a skupina nezařazených poslanců, uvedl Porošenko.

Dosavadní vládní koalice se v únoru rozpadla, když podporu kabinetu vypověděly strany Vlast a Svépomoc. Novou vládní většinu tak nyní tvoří jen zastupitelé dvou největších stran - Bloku Petra Porošenka (BPP) a Jaceňukovy Lidové fronty (LF). Většinu doplňuje skupina nezařazených poslanců, které opozice označuje za kariéristy a přeběhlíky.

Dosavadní vládní koalice se v únoru rozpadla, když podporu kabinetu vypověděly strany Vlast a Svépomoc. Novou vládní většinu tak nyní tvoří jen zastupitelé dvou největších stran - Bloku Petra Porošenka (BPP) a Jaceňukovy Lidové fronty (LF). Většinu doplňuje skupina nezařazených poslanců, které opozice označuje za kariéristy a přeběhlíky.

Podle informací ukrajinského tisku tvoří ve sněmovně, která má 450 členů, novou koalici 227 poslanců. Jaceňukova vláda měla po volbách z října 2014 zkraje podporu kolem 300 zastupitelů. Kromě stran Vlast a Svépomoc ji původně podporovala i populistická Radikální strana, která přešla k opozici loni v září. Později vládní většinu opustili i poslanci stran Vlast a Svépomoc.

Strana Vlast expremiérky Julije Tymošenková na zasedání oznámila, že bude v opozici vůči nové Hrojsmanově vládě jako součást "evropské demokratické opozice". Od nové vlády se rovněž distancoval šéf radikálů Oleh Ljaško, který obvinil Porošenka, že se nominací Hrojsmana snaží uzurpovat moc.

Hlavní opoziční silou na Ukrajině zůstává Opoziční blok, jehož páteř tvoří příslušníci bývalé vládní proruské Strany regionů.

Demisi Jaceňuka, jmenování Hrojsmana a zrušení únorové rezoluce hodnotící negativně vládu schválili poslanci jedním usnesením, což byl podle tvrzení opozice neústavní krok. Pro usnesení nakonec hlasovalo podle agentury Unian 257 poslanců, proti se jich postavilo 50.

Hrojsman v projevu konstatoval, že jeho vláda nebude v zemi tolerovat korupci a posílí vztahy s Evropou. "Vnímám hrozby, jimž čelíme. Varuji hlavně před třemi z nich: korupcí, neefektivní správou a populismem. Nejsou to menší ohrožení, než jsou nepřátelské operace na východě země," řekl Hrojsman. Svůj emotivní projev zakončil sebevědomým zvoláním "Ukážu vám, jak se má řídit země!"

Související

Arsenij Jaceňuk, ukrajinský expremiér

Před pěti lety skončil "Euromajdan", krvavé protesty si vyžádaly desítky mrtvých

Nepokoje na Ukrajině vypukly po 21. listopadu 2013, kdy proruská vláda prezidenta Janukovyče zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií a vyzvala k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Svůj krok vysvětlila tím, že jednání s Bruselem bude pozastaveno, dokud nebude jasné, jakou kompenzaci obdrží Kyjev od EU za ztráty způsobené oslabením ekonomické spolupráce s Moskvou.
Dmitrij Medveděv

Rusko drtí Ukrajinu novými sankcemi. Na černé listině jsou stovky politiků, i syn Porošenka

Rusko zavedlo sankce proti 322 ukrajinským představitelům - politikům i podnikatelům - a 68 ukrajinským firmám, kterým zmrazí aktiva v Rusku a zakáže vývoz kapitálu. Příslušné nařízení dnes podepsal předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv. Moskva tvrdí, že jde o odpověď na opatření, která Kyjev podniká proti Rusku. Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin označil sankce za úvodní díl seriálu, kterým se Moskva pokusí ovlivnit volby na Ukrajině v příštím roce.

Více souvisejících

Arsenij Jaceňuk Petr Porošenko Volodymyr Hrojsman

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy