Drsná taktika USA: Evropská unie čelí nátlaku kvůli TTIP, stojí v tajných dokumentech

Berlín - Německá média získala od Greenpeace kopie utajovaných dokumentů, podle kterých při jednání o dohodě TTIP vyvíjejí USA velký tlak na Evropskou unii. Washington například hrozí, že zablokuje exportní úlevy pro evropský automobilový průmysl.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Jednání začala již před téměř třemi lety, veřejnost má však o jejich skutečném obsahu k dispozici jen velmi málo informací. Zatímco EU své návrhy zveřejňuje, USA zachovávají své postoje v tajnosti. I kvůli tomu proti plánované dohodě protestují miliony lidí, upozorňuje list Süddeutsche Zeitung.

Z dnes zveřejněných dokumentů, které již předem analyzovali němečtí novináři, podle médií vyplývá, že USA staví Evropskou unii pod tlak. Washington například hrozí, že zablokuje exportní úlevy pro evropský automobilový průmysl. Chce tak přimět EU k většímu odběru amerických zemědělských produktů. USA prý rovněž napadají evropské principy ochrany spotřebitelů, které nyní obyvatele EU chrání před geneticky modifikovanými potravinami či masem s růstovými hormony, napsal list Süddeutsche Zeitung na svých internetových stránkách.

Kritizován je také způsob vyjednávání, který je podle mnohých značně netransparentní. Zatímco EU své návrhy zveřejňuje, USA zachovávají své postoje v tajnosti. Zveřejněné texty ale přinášejí i podrobný náhled na americkou vyjednávací taktiku a postoje.

"Bohužel zveřejněný text potvrzuje obavy miliónů obyvatel EU, že TTIP oslabí jejich práva, ať už na ochranu životního prostředí a zdraví nebo práva spotřebitelská či zaměstnanecká. Zároveň posiluje práva a moc korporací na úkor veřejného zájmu. Pochybné vyjednávání o smlouvě by mělo být okamžitě zastaveno a v budoucnu by dalším jednáním měla předcházet veřejná debata," uvedl Jan Freidinger z české pobočky Greenpeace.

Bavorský premiér a předseda vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer prohlásil, že budoucnost plánované dohody zcele závisí na transparentnosti a ochraně spotřebitelů. "Dokud u TTIP nebude transparentnost, nedám k ní jako předseda strany souhlas," řekl Seehofer, jehož CSU tvoří křesťanskodemokratickou CDU kancléřky Angely Merkelové stranickou unii. "Záleží mi na zachování vysokých spotřebitelských standardů," dodal.

Psali jsme:
Dopady TTIP na Česko budou pozitivní. Mzdy a HDP porostou, zní z ministerstva Smlouva TTIP? Víc jak polovina Čechů netuší, o co jde, ukázal průzkum
 

Merkelová podle svého mluvčího Steffena Seiberta nadále považuje uzavření obchodní dohody za velmi důležitý krok. Mluvčí dodal, že stejný názor zastává i zbytek vlády.

Místopředseda Evropského parlamentu Alexander Graf Lambsdorff podle DPA kritizoval senzační tón zpráv, které o uniklých dokumentech informovaly. Celou záležitost vnímá jako dělání z komára velblouda.

Deník Süddeutsche Zeitung podle Lambsdorffa nepsal o TTIP objektivně a své titulky navíc spojil s takovými částmi textu, které pak v celkovém kontextu hovoří o úplně něčem jiném. Zmínil například varování před geneticky modifikovanými plodinami, o kterých ale v textu není ani slovo. Na to ale Süddeutsche Zeitung upozornil s tím, že se používá termín moderní zemědělské postupy, jejichž součástí je zřejmě i genetická manipulace.

Úřad německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriele, který se na vyjednávání podílí, dnes uvedl, že pravidla pro prodej geneticky upravených potravin se nezmění.

Související

TTIP, ilustrační foto

Dohoda Junckera s Trumpem není návratem k TTIP, krotí diplomat nadšení

Brusel - Středeční dohoda mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem vyvolala vlnu nadšení. Bruselský diplomat dnes nicméně upozornil, že se nejedná o návrat ke smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Více souvisejících

TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství) EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy