Na ruské vojáky v Dagestánu zaútočili islamisté, zemřelo deset lidí

Moskva - Při přestřelce mezi ruskou speciální jednotkou a islamisty v Dagestánu zemřelo deset lidí, mezi mrtvými jsou čtyři ruští vojáci a šest radikálů.

Podle Interfaxu dnes ozbrojenci zaútočili v lese na příslušníky ruské speciální jednotky. Útok si kromě mrtvých vyžádal mezi Rusy také šest zraněných, kteří byli převezeni do nemocnice. Policejní mluvčí odmítla poskytnout další informace s tím, že "protiteroristická operace" ještě neskončila.

Islamističtí povstalci v Dagestánu na úpatí severního Kavkazu roky útočí na ruské ozbrojené síly. Kritici Kremlu tvrdí, že islámský extremismus tam pomáhá udržovat bída a korupce. V únoru zabil sebevražedný atentátník dva policisty při útoku, k němuž se přihlásil Islámský stát.

Loňské násilnosti si v Dagestánu vyžádaly 120 lidských životů. V poslední době je ale intenzita teroristických útoků v této oblasti podstatně nižší. Podle ruských médií je důvodem hlavně to, že velká část kavkazských ozbrojenců se přemístila na Blízký východ, kde se připojili k IS.

Související

Požár v Dagestánu

Na jihu Ruska hořela celá vesnice plná lidí

Nejméně dvě desítky domů ve vsi v autonomním Dagestánu na kavkazském jihu Ruska postihl požár, než se jej podařilo lokalizovat. Uvedla to dnes agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. Živel si podle nich nevyžádal oběti na životech, ani zraněné. To, že se plameny podařilo dostat pod kontrolu, potvrdilo podle agentury TASS ministerstvo pro mimořádné situace.
ilustrační foto

Tři ozbrojence zastřelila ruská policie v Dagestánu

Ruská policie dnes v severokavkazském Dagestánu "neutralizovala" skupinu tří neznámých útočníků, kteří se pokusili napadnout hlídku dopravní policie. Oznámila to agentura TASS. Podle informací agentury Interfax byli útočníci zastřeleni.

Více souvisejících

dagestán Islámský stát (IS) Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy