Ukrajina má utrum? Kerry o vstupu do NATO hovořit nechce

Kyjev - Americký ministr zahraničí John Kerry dnes v Kyjevě ocenil úsilí Ukrajiny ukončit konflikt s proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země.

Současně oznámil, že Spojené státy poskytnou dalších 23 milionů dolarů (562,4 milionu Kč) jako humanitární pomoc pro obyvatele Donbasu zasažené konfliktem, který od dubna 2014 stál život více než 9400 lidí. Jako předčasné odmítl úvahy o vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance.

Kerry na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem ujistil, že Spojené státy nadále zastávají politiku otevřených dveří do NATO a jsou připraveny přijmout do aliance nové členy, až na to budou tyto země samy připraveny. Ukrajina má ale podle Kerryho před sebou ještě hodně práce, ani se ještě nerozhodla podat oficiální přihlášku do NATO. Bylo by tedy předčasné o čemkoliv hovořit.

"Chci vás jménem prezidenta (Baracka) Obamy a amerického lidu ujistit, že Spojené státy budou Ukrajinu podporovat," prohlásil Kerry. Uvedl také, že Obama ve středečním telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dal "velmi jasně" na srozuměnou, že Rusko by mělo přestat s podporou separatistů.

"Spojené státy jsou a zůstanou na mezinárodní scéně klíčovým spojencem Ukrajiny," ocenil Kerryho slova Porošenko.

Na varšavském summitu NATO, který začíná v pátek, hodlá americká strana podle ministra hovořit s Francií a Německem o možnostech, jak dál pokročit v urovnání ukrajinského konfliktu, včetně uspořádání voleb na Donbasu. Nejrychlejší cesta k míru podle Kerryho vede přes úplné splnění mírových dohod z Minsku, a to včetně stažení všech cizích sil a obnovení svrchovanosti Ukrajiny v jejích mezinárodně uznaných hranicích.

Cestou na varšavský summitu se Kerry zastavil v Tbilisi a Kyjevě: Gruzie a Ukrajina navzdory nevoli svého mocného souseda, tedy Ruska, usilují o vstup do aliance. Ta má jako hlavní bod varšavského summitu posílení svého východního křídla.

Související

Více souvisejících

John Kerry Ukrajina NATO

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy