V Donbasu byli zabiti další tři vojáci. Rusko zkouší nové zbraně, tvrdí Turčynov

Kyjev - Na Donbasu stále dochází k přestřelkám, při nichž umírají vojáci nebo jsou zraněni civlisté. Z incidentů se navzájem obviňují obě strany konfliktu, tedy ukrajinská armáda a proruští separatisté.

"Během uplynulých 24 hodin jsme přišli o tři vojáky, další tři byli zraněni," řekl novinářům armádní mluvčí Andrij Lysenko. Dva vojáci byli zabiti v Avdijivce, další u obce Nevelske. Obě vesnice leží u Doněcku.

Na luhanském úseku fronty panoval vcelku klid, až na ojedinělé provokace, což ale mluvčí vysvětlil tím, že nepřítel tam v předchozích dnech utrpěl citelné ztráty. Palba naopak zněla po celé frontě u přístavu Mariupol.

V sobotu přišla ukrajinská armáda o šest vojáků a dalších 13 bylo zraněno. Minulý týden v úterý se ztráty vyšplhaly dokonce k sedmi zabitým.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov smrt vojáků vysvětluje tím, že Rusové v oblasti zkoušejí nové zbraně. "Ruští vojáci na Donbasu pokračují ve zkouškách nových zbraní," řekl Turčynov. Ruští okupanti podle něj používají munici zakázanou mezinárodními úmluvami v podobě kazetových nábojů pro houfnice ráže 122 milimetrů.

Na východě Ukrajiny se podle Kyjeva také testují nové ruské minomety KM-8 Graň ráže 120 milimetrů s laserem naváděnou municí a systémem řízení palby Malachit, jež smějí obsluhovat výlučně ruští vojáci.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Oleksandr Turčynov (šéf ukrajinského parlamentu)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy