Atentát v Doněcku: Bomba nastražená ve výtahu zabila jednoho z velitelů separatistů

Kyjev - Arsen Pavlov alias Motorola, jeden z velitelů proruských separatistů v Donbasu, přišel v neděli večer o život při výbuchu bomby. Byla nastražená ve výtahu domu, ve kterém v Doněcku bydlel.

"Mohu potvrdit informaci médií o zavraždění Arsena Pavlova. Člověk, který páchal zločiny proti celistvosti Ukrajiny, byl zabit," řekl poradce šéfa ukrajinské tajné služba SBU. "Terorista Anton Pavlov byl zabit," prohlásil mluvčí ukrajinského ministerstva vnitra.

Motorola se jako velitel separatistického praporu Sparta chlubil, že osobně zastřelil 15 ukrajinských vojáků, kteří upadli do zajetí. Amnesty International vyzvala k vyšetření těchto zločinů, Kyjev ještě loni žádal Interpol, aby vyhlásil po Rusovi pátrání, ale policejní ústředna odmítla. Motorola figuroval také na sankčním seznamu Evropské unie, poznamenal list Ukrajinska Pravda. Současně připomněl zabití nejméně čtyř z povstaleckých velitelů, kteří nejspíše doplatili na "čistky" a soupeření v řadách separatistů.

Internetový list Gazeta.ru upozornil, že dům v Doněcku, ve kterém byl zabit Motorola a zřejmě i jeho tělesný strážce, byl zvláště pečlivě střežen. Motorola, který vyvázl již z několika úkladů, se rád procházel Doněckem s manželkou a dětmi, strůjci atentátu ale vše nachystali tak, aby nedošlo k obětem mezi civilisty.

Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko z vraždy Motoroly podle agentury Interfax otevřeně obvinil ukrajinskou stranu a slíbil odplatu objednavatelům a organizátorům atentátu na svého blízkého přítele.

K zabití Motoroly se podle deníku Ukrajinska pravda přihlásili zamaskovaní ozbrojenci s ukrajinskou vlajkou a praporem krajně nacionalistické organizace Misantropic Division, známé útoky na gaye a lesby.

"Motorola byl pionýrem nové hybridní války," poznamenal ruský list Kommersant a připomněl, že někdejší veterán čečenského tažení si získal slávu hned na počátku konfliktu, ve Slavjansku, a později se pravidelně objevoval v reportážích z bojů o doněcké letiště díky tomu, že poskytoval ruským médiím exkluzivní záběry z kamer připevněných na přilbách bojovníků praporu Sparta, a to výměnou za budování obrazu hrdiny.

Související

Více souvisejících

Doněck (Ukrajina) atentát Ukrajina

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.

před 6 hodinami

Emmanuel Macron na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023.

Macron označil Rusko za hrozbu pro Evropu: Musíme se umět sami bránit

Potřebujeme Evropu, která se dokáže sama bránit, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu k evropské mládeži v Drážďanech. Macron, který je na třídenní státní návštěvě v Německu, označil Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu před více než dvěma lety, za hrozbu evropské bezpečnosti.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

OSN, ilustrační foto

Izrael zaútočil na uprchlický tábor v Rafahu. Mimořádně zasedne RB OSN

Rada bezpečnosti OSN svolala na úterý mimořádné zasedání v souvislosti s izraelským náletem na uprchlický tábor ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy, který si podle tamních úřadů vyžádal nejméně 45 obětí. S odvoláním na nejmenované diplomaty o tom v noci na úterý informovala agentura AFP.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

EK schválila Česku miliardovou podporu na modernizaci tepláren

Evropská komise po intenzivním vyjednávání vydala pro Česko povolení na provozní podporu pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v maximálním celkovém objemu 3,2 miliardy eur. Bude tak možné aplikovat opatření, které je zásadní pro modernizaci energetiky a teplárenství a přispěje k plnění klimatických cílů. Model bude zároveň využívat nejefektivnější a nejmodernější formu podpory, která se bude odvíjet od situace na trhu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy