V Rusku zatkli ministra hospodářství Uljukajeva, dle FSB přijal obří úplatek

Moskva - Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev (60) byl v noci na dnešek zadržen. Podle vyšetřovatelů obdržel úplatek přes dva miliony dolarů za "pozitivní" hodnocení, které způsobilo, že těžařská firma Rosněfť koupila poloviční podíl v ropné firmě Bašněfť.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov reagoval slovy, že je to vážné obvinění. "V každém případě pouze soud bude schopný cokoliv rozhodnout," dodal. Prezident Vladimir Putin byl podle něj o zatčení informován. Během dne také pověřil Uljukajevova náměstka Jevgenije Jelina, aby ministerstvo vedl.

Premiér Dmitrij Medveděv žádá důkladné vyšetřování. Firma Rosněfť v prohlášení uvedla, že obvinění ministra nepovažuje za ohrožení obchodní dohody. Medveděv dnes prohlásil, že zatčení Uljukajeva je "za hranicí chápání". Pro vládu je to prý těžká rána.

"Uljukajev byl zadržen přímo při přebírání úplatku," uvedla mluvčí vyšetřovacího výboru Svetlana Petrenková. Na Uljukajeva upozornila vyšetřovatele společnost Rosněfť, které ministr kvůli dohodě s Bašněftí vyhrožoval. Výbor rovněž uvedl, že ministr byl zadržen v noci okamžitě po výslechu.

Uljukajev si již před soudem vyslechl formální obvinění, podle výboru soud také rozhodne o dalším postupu. Soud dnes Uljukajevovi nařídil dvouměsíční domácí vězení. Do 15. ledna nesmí vycházet z domu, stýkat se s kýmkoli mimo rodinu ani telefonovat a používat internet. Advokát zatčeného ministra chce rozhodnutí o domácím vězení zažalovat.

Podle agentury Reuters Uljukajevovi hrozí v případě uznání viny až 15 let vězení. "Alexej Valentinovič (Uljukajev) vinu nepřiznal. Zadržení považuje za provokaci vůči státnímu úředníkovi," řekl novinářům advokát Timofej Gridňov, který ministra zastupuje. Policisté Uljukajevovi nařídili, aby o vyšetřování nesděloval veřejnosti žádné informace. Obviněný podle Gridňova odmítá vypovídat, dokud neuvidí důkazy.

Podle informací RIA Novosti se o ministra zajímala FSB asi rok, několik měsíců pak odposlouchávala jeho telefon.

Šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin k zadržení Uljukajeva řekl, že je to důkaz toho, že v Rusku není před zákonem nikdo nedotknutelný. "Všichni jsme si před zákonem rovni," dodal.

Uljukajev post ministra hospodářství zastával od roku 2013 a ve vládě působil od roku 2000. Byl znám jako liberál, který se vyslovoval proti rostoucím zásahům vlády do ruské ekonomiky. Původně ani nesouhlasil se záměrem Rosněfti koupit podíl v Bašněfti s tím, že pro státní firmu je špatným krokem účast na privatizaci.

Psali jsme:
Ruská ekonomika se vzpamatovává z krize, propad HDP zpomalil
 

Vláda dokončila prodej většinového podílu ve středně velké ropné společnosti Bašněfť do rukou mnohem většího domácího konkurenta Rosněfť před měsícem. Ruská ropná jednička, nad kterou má kontrolu Kreml, za 50,8 procenta akcií Bašněfti zaplatila 329,70 miliardy rublů (125,3 miliardy Kč).

Prodej Bašněfti je jedním z klíčových bodů letošního privatizačního programu ruské vlády. Cílem prodeje státního majetku je snížit rozpočtový deficit, který zvyšují nízké ceny ropy. Uljukajev při dokončení prodeje řekl, že nabídka Rosněfti překročila vládní odhad hodnoty podílu mezi 297 miliardami a 315 miliardami rublů. Druhý zájemce, jehož totožnost ministerstvo nesdělilo, nabídl méně.

Vláda v polovině srpna rozhodla o odkladu prodeje kvůli sporům o to, zda se může o firmu ucházet Rosněfť, kterou vláda souběžně privatizuje. Moskva ale na konci září privatizaci obnovila. Analytici upozorňují, že privatizace Bašněfti vypadá spíše jako koncentrace v ropném sektoru.

Související

Více souvisejících

Rusko Alexej Uljakajev Rosněfť

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy