Světu hrozí nová forma terorismu. Je mnohem horší než to, co jsme znali doposud, varuje Gates

Davos - Teroristická hrozba je všudepřítomná a radikálové se snaží přijít stále nové způsoby, jakým vystrašit svět. Jeden z posledních je například útok nákladním autem, který se stává mezi teroristy velmi populární, tím ale možnosti hrozby zdaleka nekončí. Vlivný miliardář Bill Gates varuje před něčím mnohem horším.

Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu varoval Bill Gates před novou formou terorismu, bioterorismem. Jedním dechem upozornil, že ačkoliv se rychle blíží, lidstvo na něj není připraveno.

Bioterorismus je terorismus zahrnující cílevědomé šíření epidemií, a podle Gatese by se mohl stát vážným problémem. Zakladatel firmy Microsoft se proto domnívá, že musíme přijít na to, jak proti němu bojovat už teď. "Je velmi těžké hodnotit pravděpodobnost bioterorismu, ale potenciální škoda je velmi, velmi vysoká," podotkl podle zahraničních médií Gates.

Psali jsme: Chřipka se po Česku rychle šíří, počet nemocných za týden vzrostl o 10 procent Přežilo by lidstvo zombie apokalypsu? Vědci spočítali, jakou máme šanci Na jihu Moravy se stále šíří žloutenka, o nemoci nemusíte dlouho vědět  

Otázku bioterorismu chce otevřeně rozebírat už v únoru na konferenci v Mnichově. "Myslím, že epidemie, ať už přirozeně nebo úmyslně, způsobí zhruba 10 tisíc nadbytečných úmrtí," řekl Gates pro server BusinessInsider a dodal, že pokud teroristé použijí jaderné nebo biologické zbraně, dokáží zabít miliony lidí.

Podle Gatese jde o problém, který se týká celého světa. Epidemie totiž nerespektují hranice, šíří se velmi rychle a jejich zastavení nebo zpomalení je obtížné a vyžaduje složitou koordinaci a kooperaci. Gatesova slova navíc neberou odborníci na lehkou váhu.

Sam Altman, prezident Silicon Valley, pro média připustil, že bioterorismus může být cesta, která přivede svět do záhuby. "Poté, co před pěti lety nizozemské laboratoře zmodifikovaly virus ptačí chřipky H5N1 tak, aby byl super nakažlivý, se šance na vypuštění smrtelného syntetického viru v příštích dvaceti letech stala nenulová," uvedl.

Vyhubit nás může i chřipka

Bill a Melinda Gatesovi jsou součástí koalice pro tvorbu epidemiologických inovací a zaměřují se na vytvoření vakcíny, která by mohla zabránit vypuknutí dalších nemocí. Organizace pracuje s asi 700 miliony dolarů a věnuje se nejen biologickým hrozbám, ale i zdánlivě obyčejným nemocem.

Gates se například obává, že šíření virů Ebola a Zika poukázaly na to, že systémy, které mají reagovat na mimořádné situace, ještě nejsou dostatečně silné. Uvedl to nedávno server BBC.

"Doufám, že epidemie smrtelné chřipky nepřijde v příštích deseti letech. Věřím, že pak budeme připraveni. Nyní ale nejsme a jsme zranitelní vůči něčemu, co se dokáže šířit rychle, jako smrtelná chřipka. Byla by to tragédie," řekl v rozhovoru Gates.

Kromě eboly a viru zika se do hledáčku lékařů dostala další choroba zvaná chikungunya, a už nyní je jí nakaženo více lidí, než virem zika. Onemocnění bylo poprvé zaznamenáno v Tanzánii v roce 1952 a předpokládá se, že virus pochází z tropické Afriky, konkrétně od primátů a moskytů.

Související

Bill Gates

Změnám počasí už nezabráníme? Udržet oteplování pod 1,5 stupně se nepovede, je přesvědčen Bill Gates

V roce 2015 se státy na pařížském klimatickém summitu dohodly, že budou usilovat o udržení růstu teplot v 21. století pod dvěma stupni Celsia, s cílem co nejvíce se přiblížit úrovni 1,5 stupně. Stále více lidí je ale přesvědčeno, že takový závazek je nesplnitelný. Aktuální tempo snižování emisí podle zprávy OSN k naplnění patřičného snížení oteplování nestačí, o čemž je přesvědčen i filantrop a miliardář Bill Gates.

Více souvisejících

Bill Gates Terorismus nemoci

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Rusko dává k adopci děti unesené z Ukrajiny. Otřesné, reagují USA

Bílý dům ve středu označil za věrohodné zprávy o tom, že Rusko dává k adopci děti unesené z Ukrajiny. Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan tento postup nazval "opovrženíhodným a otřesným". Upozornil na to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy