Budou se opakovat americké volby? Nad nizozemskými volbami visí stín hackingu

Amsterdam - Falešné zprávy a alternativní fakta jsou velkým tématem dnešních médií. Podle některých komentátorů napomohli zvolení Donalda Trumpa prezidentem, který je považován za jakéhosi maskota politiků citujících falešné zprávy. Jedná se o politickou otázku – v mnohých zemích jsou falešné zprávy považované za nástroj ruské propagandy, která má cíl destabilizaci Evropy. Dnešní nizozemské parlamentní volby jsou proto sledovány s převelikou pečlivostí, zda jejich výsledek bude ovlivněn alternativními fakty či hackerskými útoky.

Vůdkyně holandské Pirátské strany, Ancilla van de Leest, řekla serveru EUobserver, že nevnímá falešné zprávy jako příliš významnou hrozbu, která by mohla markantně ovlivnit volby. „ Viděla jsem jen velmi málo falešných zpráv, "řekla. „ Dokonce i když by někdo sdílel falešné zprávy, zejména na platformách, jako je Facebook nebo Twitter,  budou bezprostředně následovat stovky komentářů, které poukáží na skutečnou pravdu. Je zde samočisticí mechanismus."

Nizozemský deník NRC Handelsblad uveřejnil minulý týden zprávu, která se zdá potvrzovat její slova. Deník prozkoumal okolo sto kusů politických zpráv, které byly často sdíleny na sociálních médiích. Zatímco některé byly zavádějící nebo přehnané, žádná z nich nebyla doopravdy falešná, pokud se pod falešnou zprávou myslí vymyšlený, politicky motivovaný příběh tvářící se jako zpráva. Podle NRC důvody malého výskytu falešných zpráv a jejich minimálního vlivu leží v nizozemské ekonomice a rozloze. Zatímco v USA s početným obyvatelstvem (320 miliónů) mohou být falešné zprávy, s chytlavými titulky a doprovázené reklamou, zajímavou obchodní příležitostí a modelem, v tak malé zemi jako Nizozemsko (17 miliónů obyvatel), ve které s se hovoří málo známým jazykem, ta možnost je mnohem menší.

 Alternativní fakta

Jiný údajně oblíbený nástroj ruské propagandy – alternativní fakta – je na tom o něco lépe a v nizozemské volební kampani na ně často došlo. Několik poslanců v průběhu volební kampaně vydalo prohlášení, ve kterém se diskreditovaly oficiální vládní zdroje. Často se též objevovaly tvrzení bez náležitého důkazu. Strana 50PLUS, jejíž volební program je hájení zájmů starších lidí, zpochybňovala údaje Národního statistického úřadu o délce života. Strana Denk, která říká, že hájí přistěhovalce, zase hovořila o údajné diskriminaci, které se mají dopouštět holandští lékaři. Její poslanec, Tunahan Kuzu, tvrdil, že nizozemští doktoři rychleji „vytáhnou zástrčku“ (tj. nechají je zemřít) u lidí s imigrantským původem než je tomu u „čistých“ Holanďanů. Později se přiznal, že pro toto tvrzení neměl žádné důkazy.

Tuto strategii, podobnou Trumpově známým tweetům, lze taktéž nalézt u černého koně voleb, Geerta Wilderse, ostrého kritika EU a islámu. Podle van de Leest ale na vině jsou též mainstreamová média, která neváhají složitě psát o každé nepravdě, kterou někteří polici pronášejí, aby se jim dostalo pozornosti. Zatím to však vypadá, že holandští voliči se budou rozhodovat na základě skutečných zpráv, událostí a stanovisek, tvrdí Euobserver.

Hacking – Rusko nebo někdo jiný?

Na amerických prezidentských volbách ležel stín hackingu, kterého se mělo dopustit Rusko. V návaznosti na to, několik holandských politiků varovalo před nebezpečím podobné intervence v případě nizozemských voleb. Holandský poslanec Kees Verhoeven, z proevropské strany D66, v lednu řekl, že je „jasné“, že se Rusové budou snažit ovlivnit dnešní volby. Ministr zahraničí Bert Koenders v tu dobu řekl, že o tom neexistuje žádný konkrétní důkaz, ale že bylo naivní domnívat se, že k tomu nedojde. Holandský ministr bezpečnosti a spravedlnosti, Ard van der Steur, řekl, že „podceňování" rizika zahraničního hackingu by bylo „nebezpečné.“ Že je tento scénář brán vážně, ukazuje jednání ministra vnitra, Ronalda Plasterka. Poté, co se dozvěděl informaci o tom, že počítače používané k registraci hlasů jsou náchylné k poškození, nechal je odpojit od internetu.

Podle posledních zpráv se zdá, že pokud holandské volby budou vystavěny většímu hackerskému útoku, pak to bude ze strany jiného státu než je Rusko. Mnohé Twitterové účty byly napadeny hackery a zaplaveny protinacistickými hesly v turečtině. Většina z těchto účtů nemá nic co do činění s nizozemskými volbami – jedná se o účet Evropského parlamentu, britského ministerstva zdravotnictví, médií BBC, Die Welt a Forbesu, neziskových organizací  Amnesty International a UNICEF USA či o profil Marcela Claureho, hlavního ředitele americké telekomunikační Sprint Corp, upozorňuje The Telegraph. Přesto není těžké nevidět souvislost s diplomatickými přestřelkami mezi Nizozemskem a Tureckem, na jejichž základě turecký prezident rozhořčeně nazýval Nizozemce „nacisty.“ Na napadaných účtech se ostatně objevovala fráze „uvidíme se 16. dubna“, zřejmá reference k plánovému referendu, která má dát tureckému prezidentovi víc moci a kvůli kterému celá diplomatická roztržka vůbec vznikla.

Nejmenovaný zdroj z Agentury Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) řekl serveru EUobserver, že politické kybernetické útoky nejsou o přímém „hackování“ voleb, ale spíše o „diskreditaci soupeře.“ Zdroj též uvedl, že členské státy nežádají ENISA o radu, jak se vypořádat s ochranou jejich volebních procesů. „Obvykle mají tendenci se vypořádat s těmito otázkami sami," řekl zdroj s tím, že to je „vysoce politicky citlivá otázka". Podle van de Lest je celá otázka toho, zda se cizí mocnosti snaží proniknout do volebních procesů „irelevantní“. Podle ní je potřeba zabezpečit systém takovým způsobem, aby se toto vůbec nemuselo řešit.

Související

Mark Rutte

Nizozemský premiér Mark Rutte podle prvních odhadů vyhrál volby

Stávající nizozemský premiér Mark Rutte a jeho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) je podle prvních povolebních odhadů stanice NOS na cestě k vítězství v parlamentních volbách. V parlamentu by mohli získat 35 ze 150 křesel, o dvě více než měli dosud, a Rutte by již počtvrté sestavoval vládu, píší agentury.

Více souvisejících

Volby v Nizozemí Turecko Hackeři

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy