Ovládne Wilders Evropu? Skoro to tak vypadá

Nizozemí - Právě teď se nemůžete od Geerta Wilderse oprostit. Otevřete si jakoukoliv anglickojazyčnou zpravodajskou stránku a dostanete pocit, že se tento extrémně pravicový politik chystá ovládnout celou Evropu.

Americká a britská média se zdají být Geertem Wildersem posedlá. Obavy o jeho volební úspěch ovšem spíše zrcadlí vnitropolitickou úzkost než nizozemskou realitu. To ale neznamená, že se s probíhajícími volbami nic nezmění. 

Nizozemská politika obecně je komplikovaná a neatraktivní záležitost. V parlamentu má díky pluralitnímu systému zastoupení 12 stran a koaliční vládnutí se těší více než stoleté tradici. Navzdory ohromnému množství článku o Wildersovi nevykazuje množství jeho podporovatelů žádné dramatické výkyvy. Podle posledního předvolebního průzkumu by jeho strana mohla získat 14 % hlasů, což je o něco více než 10,1 % před pěti lety, ale o něco méně než 15,4 % v roce 2010.

Geert Wilders a jeho stoupenci se mohou stát druhou nejsilnější stranou po středopravé liberální straně, ze které pochází současný premiér Mark Rutte. Více než 10 % hlasů předvolební průzkumy přisuzují i dalším čtyřem stranám. Tvrzení, že Wilders možná volby vyhraje, je proto velmi zavádějící.

Znepokojivé změny přijdou i bez Wildersova úspěchu

Znatelný výkyv v nizozemské politice ve skutečnosti způsobí propad kdysi dominantní středolevé Strany práce. V předchozích volbách se jí podařilo oslovit 24,8 % voličů, dnes dalo Straně práce podle průzkumů hlas pouze 7 %. Tato strana je občany potrestána za koaliční vládnutí s Rutteho liberální stranou, která zavedla řadu úsporných opatření, jež zasáhla řadu jejích voličů z řad dělníků. Z této situace těží především další levicové strany jako je socialistická strana, zelená levice a středová strana D66.

   

Proč je tedy mezinárodní zpravodajství tak posedlé Wildersem? Pravděpodobně tomu napomáhá fakt, že jeho vzhled ztělesňuje představy lidí o typickém extrémně pravicovém politikovi. Blonďaté vlasy a prázdný pohled připomínají dospělou verzi příslušníka mládežnické organizace z éry nacistického Německa. Na druhé straně zprávy o koaličních jednáních působí velmi nudně.

Podobný fenomén se objevuje ve zpravodajství o francouzských prezidentských volbách. Strana Marine Le Penové působí dominantněji, než ve skutečnosti je, protože v prvním kole voleb se utká s mnoha kandidáty. Ve druhém kole se ovšem všichni spojí proti ní, což její cestu k vítězství znatelně zkomplikuje.

Extrémní pravice v Evropě už vládne

Prozatím nelze říci, že jsou extrémně pravicové vlády v Evropě na vzestupu. Ve skutečnosti tu už některé jsou. Současná imigrační politika Spojeného království je mnohými lidmi s extrémně pravicovými názory vnímána jako dostatečná a s jejich hlasy tak můžou počítat například konzervativci. Maďarsko a Polsko omezují svobodu slova a některá základní lidská práva. Tyto skutečnosti se nenachází v hlavních zpravodajských relacích, protože tyto země nejsou ze zpravodajského hlediska tak atraktivní. 

Realita je taková, že Geert Wilders je v Nizozemí důležitý politik, ale jeho role je dlouhodobě okrajová. Samozřejmě, i takoví politici mají moc ovlivňovat národní debatu a ničit životy příslušníků rozličných menšin. Těmto osobám bychom neměli dávat k dispozici mediální prostor, jež si nezasloužili svou popularitou, ale vyvoláním pocitu strachu.

Související

Mark Rutte

Nizozemský premiér Mark Rutte podle prvních odhadů vyhrál volby

Stávající nizozemský premiér Mark Rutte a jeho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) je podle prvních povolebních odhadů stanice NOS na cestě k vítězství v parlamentních volbách. V parlamentu by mohli získat 35 ze 150 křesel, o dvě více než měli dosud, a Rutte by již počtvrté sestavoval vládu, píší agentury.

Více souvisejících

Volby v Nizozemí

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy