Za pád letadla s polským prezidentem mohou Rusové, tvrdí polští státní zástupci. Rusko obvinění odmítá

Varšava - Polští státní zástupci dnes uvedli, že nové důkazy svědčí o tom, že pád letadla v roce 2010, při kterém zahynul polský prezident Lech Alexandr Kaczyński a dalších 95 lidí, byl úmyslně způsoben dvěma ruskými dispečery a ruským pracovníkem kontrolní věže. Rusko taková obvinění odmítá. Zprávu přinesl New York Post.

Polský státní zástupce Marek Kuczynski řekl, že není „pochyb“ o tom, že jednou z příčin havárie bylo chování těch v kontrolní věži, kteří jsou vinni tím, že „úmyslně způsobili katastrofu.“ Polští vyšetřovatelé chtějí tři Rusy vyšetřovat a uvedli, že nezveřejní žádné bližší informace o důkazech do té doby, než s nimi budou mluvit. Prokurátoři též uvedli, že po znovuotevření rakví obětí zjistili, že ve dvou případech byly pozůstatky ve špatných rakvích a v pěti rakvích byly fragmenty dalších orgánů, uvedla agentura Reuters.  

Mluvčí Kremlu, Dmitrij Sergejevič Peskov, odmítl obvinění se slovy, že „„okolnosti této tragédie byly důkladně prozkoumány, a my nemůžeme souhlasit s těmito závěry.“ Incident byl analyzován dvěma samostatnými vyšetřováními, polským a ruským. Ruské vyšetřování svádělo veškerou vinu na polskou stranu. Rusko dosud odmítalo vrátit trosky letadla zpět do Polska, s odvoláním na své vlastní pokračující vyšetřování, připomíná agentura Reuters.

Polské vyšetřování dávalo vinu za katastrofu špatnému výcviku a chybám polských pilotů, kteří se snažili přistát v mlze. Polští vyšetřovatelé též obvinili ruské dispečery letového provozu, že dávali nesprávné a zavádějící instrukce pro přistání pilotům. Nicméně, zpráva se zastavila před obviněním Rusů z úmyslného pochybení.

Podnět k novému vyšetřování incidentu dala konzervativní strana Právo a spravedlnost po vyhraných volbách v roce 2015. Předsedou strany je Jarosław Aleksander Kaczyński, bratr Lecha Kaczyńskiho, který opakovaně naznačoval, že Rusko záměrně zabilo Lecha a 95 dalších pasažérů, včetně první dámy, generálů, hlavy centrální banky a dalších vysokých úředníků. Obvinění prokurátorů zcela jistě zhorší už tak vyhrocené vztahy Polska s Ruskem a prohloubí rozdělení v polské společnosti, domnívá se agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Polsko Lech Kaczyński Jaroslaw Kaczyński Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy