V Petrohradě útočil Kyrgyz. Patrně měl ruské občanství, tvrdí agenti

Petrohrad - Terorista z petrohradského metra byl podle kyrgyzské rozvědky rodák z Kyrgyzstánu a měl ruské občanství. Už večer agentura Interfax napsala, že policie podezírá z útoku 23letého sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty.

"Kamikadze z petrohradského metra se narodil v roce 1995 v Kyrgyzstánu a jmenoval se Akbardžon Džalilov," řekl agentuře AFP mluvčí kyrgyzské zpravodajské služby. Dodal, že měl pravděpodobně ruské občanství.

Úřady v Kazachstánu naopak popřely, že by atentát spáchal Kazach, který při výbuchu zahynul; dotyčný student petrohradské vysoké školy se naopak stal obětí atentátu. "Dříve se v médiích objevila informace, že se na teroristickém útoku možná podílel Maxim Aryšev z Kazachstánu. Tato informace neodpovídá skutečnosti," řekl náměstek šéfa tajné služby KNB Nurgali Bilisbekov podle agentury Interfax. "Dříve se v hledáčku KNB neobjevil, ani partneři z ruských služeb jej nepodezírají. Nejspíše se stal obětí atentátu, když se nacházel přímo v ohnisku výbuchu," dodal.

Jiný podezřelý muž s vousem a v muslimském oděvu, jehož fotografie se objevila v médiích, se podle serveru Newsru.com sám dostavil na policii, aby ujistil, že s útokem nemá nic společného.

Ruské tajné služby se při výslechu jistého Rusa, zatčeného po návratu do vlasti po působení v řadách radikální organizace Islámský stát, dozvěděly, že se v Petrohradu chystá útok, a tak se jim podařilo zabránit druhému atentátu, uvedl dnes list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný "důvěryhodný zdroj". Dotyčný islamista ale stál na žebříčku IS příliš nízko, a tak informace nebyly úplné, poskytl však telefonní čísla svých společníků. Když v metru zahřměl výbuch, museli agenti přerušit odposlech podezřelých, kterým okamžitě zablokovali telefony, a to zřejmě způsobilo selhání druhé bomby v metru. Obě nálože totiž měly být odpáleny prostřednictvím mobilních telefonů. Kommersant poznamenal, že předpokládaní teroristé mohou být "v nejbližší době zatčeni či zlikvidováni".

Vagón metra podle policie explodoval v pondělí odpoledne v době dopravní špičky mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut) v centru města. Souprava byla podle očitých svědků plná lidí.

Ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová uvedla, že úřady nemají informaci o tom, že by mezi oběťmi byli turisté. Identita mrtvých ani zraněných zatím ale nebyla zveřejněna. Sedm z deseti obětí podle ministryně podlehlo svým zraněním na místě, jeden člověk zemřel při převozu nemocnice a dva těsně po převozu. Zraněných je podle Skvorcovové 47, z toho šest těžce. Ruský Národní protiteroristický výbor večer bilanci mrtvých zpřesnil na 11 - ani ta však nemusí být konečná, protože někteří zranění jsou v ohrožení života.

V Petrohradu byl dnes ráno obnoven provoz metra v plném rozsahu. Krátce po útoku byla podzemka uzavřena, městská doprava na povrchu fungovala zadarmo.

Policie má nyní zvýšenou pohotovost v celém Petrohradu a bezpečnostní opatření byla posílena i v Moskvě. Přísnější bezpečnostní prohlídky byly nařízeny i na petrohradském letišti Pulkovo. Ode dneška se v Petrohradu drží třídenní smutek.

Související

Akbardžon Džalilov, pravděpodobný terorista z Petrohradu

Atentátníci na metro v Petrohradu potrestáni. Vojenskou soud se s nimi nemazlil

Vojenský soud v Petrohradu dnes odsoudil k trestům sahajícím od 19 let vězení až po doživotí 11 lidí, které shledal vinnými z organizace atentátu v petrohradském metru v dubnu 2017. Při něm ve druhém největším ruském městě zahynulo kromě útočníka 15 lidí a sedm desítek lidí utrpělo zranění. O rozsudku informovala agentura TASS.

Více souvisejících

teroristický útok v petrohradském metru (3.4.2017) kyrgyzstán Rusko Akbardžon Džalilov (terorista z Petrohradu)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy