Společně proti teroru: V ruských městech se sejdou lidé k uctění památky obětí z Petrohradu

Moskva – Až do konce týdne se v Rusku budou konat akce k uctění památky pondělního teroristického atentátu v petrohradském metru. Do události nazvané „Společně proti teroru" se zapojí nejen Petrohrad, ale i Moskva a další města. Při pondělním teroristickém útoku v petrohradském metru zahynulo včetně sebevražedného atentátníka 14 lidí a pět desítek osob utrpělo zranění.

V Petrohradu se v sobotu uskuteční po vzoru Paříže protiteroristický pochod, půjde o první podobnou akci v Rusku. Akce by se podle serveru gazety.ru měli zúčastní i ruští politici.

Ve čtvrtek se má konat také smuteční shromáždění v centru Moskvy. Lidé se sejdou na Manéžním náměstí, kam přinesou květiny a zapálí svíčky. Kromě pietní akce v centru metropole se na počest obětí útoku uskuteční i koncert na Poklonné hoře.

Deník Kommersant v úterý napsal, že pořádání demonstrací si vzali za své Kreml a vedení hlavní vládní strany Jednotné Rusko. Jejich zmocněnci údajně rozesílají do velkých měst a oblastí pokyny, kdy a jak mítinky organizovat.

Zvláštní pozornost prý má být věnována městům, kde opoziční předák Alexej Navalnyj koncem března zorganizoval velké demonstrace proti údajné korupci v nejvyšších patrech státní moci.

Tyto zvěsti však prezidentská kancelář odmítla. „Organizací mítinků se Kreml nezabývá, nevíme, kdy a kde budou ani kdo je pořádá," řekl novinářům mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov. „Jsou kromě toho nepotřebné, protože konsolidace občanů a projevy solidarity jsou zřejmé," dodal.

Související

Akbardžon Džalilov, pravděpodobný terorista z Petrohradu

Atentátníci na metro v Petrohradu potrestáni. Vojenskou soud se s nimi nemazlil

Vojenský soud v Petrohradu dnes odsoudil k trestům sahajícím od 19 let vězení až po doživotí 11 lidí, které shledal vinnými z organizace atentátu v petrohradském metru v dubnu 2017. Při něm ve druhém největším ruském městě zahynulo kromě útočníka 15 lidí a sedm desítek lidí utrpělo zranění. O rozsudku informovala agentura TASS.

Více souvisejících

teroristický útok v petrohradském metru (3.4.2017) Rusko Rusko Petrohrad Moskva

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy