Získal atentátník z Petrohradu výcvik IS? Mohl být použit jako "živá bomba"

Petrohrad - Akbaržon Džalilov, hlavní podezřelý z pondělního teroristického útoku na petrohradské metro, dle vyšetřovatelů patrně prošel výcvikem v jednotkách Islámského státu v Sýrii.

Informace vyšetřovatelů hovoří o tom, že Džalilov odletěl v listopadu 2015 z Petrohradu do Istanbulu, odkud se mohl vydat do Sýrie k jednotkám Islámského státu. Po odletu z Ruska se prý dlouho v této zemi neobjevil.

Podle petrohradského serveru Fontanka pro verzi o výcviku atentátníka u IS svědčí zejména komponenty podomácku zhotovené nálože, které jsou příznačné pro Sýrii. Vyšetřovatelé posuzují i verzi, že Džalilov coby strůjce krveprolití neměl v úmyslu sehrát roli sebevražedného útočníka, avšak byl použit jako "živá bomba".

"Spousta faktů svědčí o tom, že předpokladný sebevražedný terorista se nejspíše nechystal vyhodit se do povětří, ale měl v úmyslu bomby umístit na dvou místech metra a uprchnout. Ale jeho společníci se rozhodli jej použít jinak a poslali ho na smrt, aniž by to tušil," řekl agentuře Interfax nejmenovaný zdroj z řad vyšetřovatelů. "Jeho chování v posledních chvílích, jakož i okolnost, že k radikálnímu islámu přestoupil teprve nedávno, nezapadá do scénáře klasického sebevražedného atentátníka. Ti mívají za sebou zvláštní a dlouhou přípravu," dodal. Lze podle něj připustit, že Džalilovovým úkolem bylo zhotovovit a nastražit dvě bomby, které měly být odpáleny na dálku mobilním telefonem.

Podle Interfaxu jiný informovaný zdroj potvrdil, že Džalilov měl spolupachatele: v jeho bydlišti sice kriminalisté nenašli součástky pro výrobu bomb, nicméně objevili stopy trhaviny a otisky prstů několika lidí.

Mluvčí vyšetřovacího výboru Světlana Petrenková řekla, že už byli vyslechnuti Džalilovovi rodiče. Policie podle ní našla v Džalilovově bytě materiál, který byl i na zajištěné náloži. "Při prohlídce bytu byly nalezeny předměty (lepicí páska, hliníková folie a další), které byly poslány na expertízu. Podle předběžného vyšetřování odpovídají tomu, co bylo na náloži, jež se našla na Náměstí povstání. Závěr bude učiněn podle výsledku expertního šetření," řekla Petrenková.

Kriminalisté také prohledali bydliště sedmi podezřelých a zabavili extremistickou literaturu. Chystá se také vznesení obvinění a vzetí do vazby.

Kazašské velvyslanectví v Rusku oznámilo, že mezi zatčenými není žádný občan Kazachstánu. Jeho ministr zahraničí Kajrat Adbrachmanov řekl, že Kazachstán je připraven pomoci při vyšetřování. Jednou z obětí je kazašský občan a ministr řekl, že úřady nyní pomáhají jeho rodině a umožní také přepravu těla.

Na stanici petrohradského metra Náměstí povstání se v pondělí našla nálož, kterou pyrotechnici včas zneškodnili. Druhou nálož útočník odpálil v jedoucí soupravě metra. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že tři z asi 50 zraněných jsou ve velmi vážném stavu. Podle serveru Fontanka.ru nejmladší ze třinácti obětí sebevražedného atentátníka bylo 17 let a nejstarší 71. 

Související

Akbardžon Džalilov, pravděpodobný terorista z Petrohradu

Atentátníci na metro v Petrohradu potrestáni. Vojenskou soud se s nimi nemazlil

Vojenský soud v Petrohradu dnes odsoudil k trestům sahajícím od 19 let vězení až po doživotí 11 lidí, které shledal vinnými z organizace atentátu v petrohradském metru v dubnu 2017. Při něm ve druhém největším ruském městě zahynulo kromě útočníka 15 lidí a sedm desítek lidí utrpělo zranění. O rozsudku informovala agentura TASS.

Více souvisejících

teroristický útok v petrohradském metru (3.4.2017) Akbardžon Džalilov (terorista z Petrohradu) Islámský stát (IS) Rusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 34 minutami

před 34 minutami

před 35 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy