Klimkin varoval před ruskou propagandou: Vytváří paralelní realitu, řekl ministrům V4

Kyjev - Ministři zahraničí Česka, Slovenska a Maďarska Lubomír Zaorálek, Miroslav Lajčák a Péter Szijjártó dnes jednali v Kyjevě o situaci na východě Ukrajiny a o reformním úsilí kyjevské vlády. Jejich ukrajinský kolega Pavlo Klimkin po schůzce uvedl, že státy EvU a Východního partnerství musejí zesílit boj proti ruské propagandě, na kterou Moskva vynakládá "ohromné peníze".

Rusko podle Klimkina svou propagandou vytváří "paralelní realitu", a vede tak válku proti celému prostoru EU. "Proti ruské propagandě a vytváření lživých zpráv je proto třeba bojovat usilovněji," řekl ukrajinský ministr.

Podle MZV ČR bylo cílem ministerské návštěvy potvrdit zvláštní vztahy východního křídla EU s Ukrajinou a vyjádřit podporu územní jednotě Ukrajiny. Politici také přijeli do Kyjeva podpořit reformní úsilí, protože Ukrajina je "klíčem k udržení kredibility politiky Východního partnerství", uvádí Černínský palác.

Maďarský ministr po jednání prohlásil, že Maďarsko by s Ukrajinou chtělo podepsat dohodu o dvojím občanství, která by se vztahovala na poměrně početnou menšinu Maďarů žijících na západě země. Dvojí občanství je podle Szijjárta "absolutně evropský jev" a Budapešť by považovala za nepřijatelné, kdyby Kyjev za dvojí občanství Maďary trestal.

"Nehodláme otvírat Pandořinu skříňku," reagoval Klimkin s tím, že dvojí občanství je pro Ukrajinu "vzhledem k ruské agresi zásadně nepřijatelné". Za volbu občanství podle ministra na Ukrajině nikdo stíhán nebude. Otázka občanství má ale pro Ukrajinu "kritický a zásadní význam", zejména vzhledem k bojům na východě země, kde proruští separatisté s podporou Moskvy bojují proti ukrajinské armádě. V takových podmínkách je dvojí občanství pro Kyjev podle Klimkina nepřijatelné.

Ukrajinská vláda se odmítáním dvojího občanství snaží zabránit tomu, aby možnost přijetí ruského občanství v neklidném Donbasu ještě víc podnítila separatistické nálady.

Související

Více souvisejících

Ukrajina visegradská čtyřka Lubomír Zaorálek Rusko východní partnerství Maďarsko

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy