Urbi et Orbi: Papež prosil Boha, aby přinesl mír na celý Blízký východ

Vatikán - Křesťané si dnes připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista a papež František při této příležitosti uděluje požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu). Svá slova věnoval především hrůzám v Sýrii.

Papež odsoudil sobotní zabíjení v Sýrii a označil ho za další nečestný útok na prchající. Při útoku na konvoj autobusů zemřelo 112 osob. Před desítkami tisíc lidí, k nimž František hovořil z balkonu Baziliky svatého Petra, prosil papež Boha, aby přinesl mír na "celý Blízký východ" a aby pomáhal těm, kdo aktivně přinášejí úlevu "civilistům v Sýrii a obětem války, jež nepřestává šířit hrůzu a smrt".

Dopoledne František sloužil před vchodem do baziliky mši, na níž se tradičně nepřednáší kázání a proslov se přesouvá až k polednímu poselství. Papež se ale letos od tohoto zvyku odchýlil a už při mši improvizované kázání pronesl.

Snažil se v něm dodat věřícím naději v době, kdy se ve světě stále odehrává tolik tragédií a válek. "Jestliže pán (Ježíš) vstal (z mrtvých), jak to, že se tyto věci dějí?" tázal se papež a zmínil se o nehodách, nemocech, kupčení s lidmi, mstě a nenávisti.

S gestem na bohatou květinovou výzdobu na náměstí pak řekl: "To je hezké, ale není to jenom to. Velikonoce přinášejí uprostřed tolika neštěstí výzvu pohlédnout dál, říci si - nehleďme do zdi, tam je obzor, tam je život, tam je radost".

V poselství pak prosil o mír pro Blízký východ, pro Ukrajinu, dále o požehnání Evropě a o vystavení mostů dialogu v Latinské Americe, odkud sám pochází. Prosil dále za úlevu pro lidi v Sýrii, o ochranu pro Jižní Súdán, Somálsko a Kongo, kde jsou lidé "pořád vystaveni násilí a hladu". Zklidnění žádal i pro Ukrajinu, "stále poznamenanou konfliktem a krveproléváním".

Bratři a sestry, křesťané všech vyznání slaví letos Velikonoce společně. Jedním hlasem ve všech částech světa šíříme velké poselství: Pán opravdu vstal z mrtvých. Ať Ježíš, který překonal temnotu hříchu a smrti, zajistí mír našim dnům, uvedl papež ve svém poselství, v jehož závěru vyslovil tradiční požehnání Městu a světu.

Související

Papež František

Papež František na Štědrý den odslouží půlnoční mši dříve, Urbi et Orbi bude uvnitř chrámu

Papež František letos s ohledem na noční zákaz vycházení, který bude přes vánoční svátky platit po celé Itálii, odslouží půlnoční mši na Štědrý den dříve než obvykle. Bohoslužba začne ve Svatopetrském chrámu už v 19:30 a nebude otevřená pro veřejnost, informoval dnes Vatikán. Tradiční poselství Městu a světu (Urbi et Orbi) pak letos 25. prosince zazní uvnitř chrámu a nikoli na Svatopetrském náměstí, aby se zabránilo srocování věřících.

Více souvisejících

Urbi Et Orbi Papež František Vatikán Velikonoce Sýrie

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 4 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Civilisté mohou Rafah opustit. Egyptský hraniční přechod zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy