Rusům chybí Lenin. Více než polovina lidí ho vnímá pozitivně

Moskva - Ačkoliv od jeho smrti uplynulo více než 90 let, v Rusku je dodnes živým tématem. Zvyšuje se totiž počet lidí, kteří pozitivně vnímají osobnost bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina v ruské historii.

Podle průzkumu nestátní sociologické agentury Levada se k němu v současné době kladně staví 56 procent Rusů, což je o 16 procentních bodů více než v loňském roce. Patnáct procent respondentů pak uvedlo, že Lenin vedl Rusko správným směrem.

Přestože se Rusové stavějí k osobnosti Lenina pozitivně, názory na bolševickou revoluci, od níž letos uplyne 100 let, se různí. Podle průzkumu, který společnost Levada provedla na začátku dubna, pozitivně úlohu revolucionářů vnímá 48 procent dotázaných. O opaku je přesvědčeno 31 procent Rusů.

Proti demontáži pomníků bolševického vůdce se staví 79 procent Rusů, pro jsou jen čtyři procenta dotázaných. Nicméně 58 procent lidí uvedlo, že by souhlasilo s uzavřením Leninova mauzolea na Rudém náměstí v Moskvě a pohřbením jeho těla.

Skupina několika poslanců dnes v dolní parlamentní komoře předložila návrh, aby Leninovo tělo bylo pohřbeno.

Podle poslanců diskuse o uzavření mauzolea se konají periodicky už od 80. let. Zákonem tak chtějí o této otázce konečně rozhodnout. Dodávají však, že návrh nestanoví přesný termín, do kdy musí být Leninovo tělo pohřbeno.

Poslanci se opírají i o názor ruského prezidenta Vladimira Putin, který v minulosti řekl, že k této otázce je nutné přistupovat opatrně. Podle prezidenta její řešení nesmí rozdělit ruskou společnost. Autoři návrhu proto prohlašují, že zákon nemá historický, politický nebo sociální podtext.

Související

Vladimír Iljič Lenin

Podle pravoslavné církve bude Lenin dříve či později pohřben

Vůdce bolševické revoluce Vladimír Iljič Lenin, jehož nabalzamované tělo i desítky let po pádu komunismu a zániku Sovětského svazu spočívá v mauzoleu na Rudém náměstí v centru Moskvy, bude dříve či později pochován. Uvedl to mluvčí ruské pravoslavné církve Vladimir Legojda.

Více souvisejících

Vladimír Iljič Lenin Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy