Nejmocnější armády světa mají USA a Rusko. Británie a Německo se propadají

MAGAZÍN - Síla a velikost armády má dodnes v určitých diplomatických kruzích svoji nenahraditelnou úlohu. Zatímco v žebříčku nejsilnějších armád světa se na prvním místě stále drží Spojené státy, druhé místo zaujímá Rusko, které se tak drží na špici evropských armád.

V celosvětovém žebříčku armád zaujímají první místo Spojené státy, následované Ruskem, Čínou a Indií. Vyplývá to z průzkumu společnosti Global Firepower Index, která na páté místo zařadila Velkou Británii, šesté místo zaujímá Francie a na sedmém místě skončila armáda Německa.

Ačkoli by Čína v součtu obdržela pomyslnou bronzovou medaili, může se pochlubit největším počtem aktivních vojáků, jejichž počet přesahuje 2 miliony. Oproti tomu Rusko se sice v počtu vojáků nachází až na čtvrtém místě, vede naopak v počtu tanků, kterých vlastní zhruba 15 tisíc. Obě zěmě navíc shodně disponují zhruba třemi tisíci stíhacích letounů, což je v tomto žebříčku staví na druhé a třetí místo.

Spojené státy mají sice "pouze" více než osm tisíc tanků a necelých 1,5 milionu aktivních vojáků, pochlubit se ale mohou největším počtem letadel na světě, kteých mají více než 13 tisíc. Disponují rovněž téměř pěti sty loděmi. Kromě počtu tanků ale Rusko vede ještě jeden žebříček, v němž jsou Spojené státy těsně v závěsu na druhém místě, a to je počet jaderných hlavic.

Ruská armáda je nejsilnější v Evropě

Ze studie Global Firepower Index vyplývá, že nejsilnější evropskou armádu vlastní Rusko, následované Velkou Británií, Francií a Německem. Ke podobným závěrům došel americký novinář a vojenský expert Dave Majumdar, který na stránkách serveru The National Interest publikoval analýzu, v níž se zaměřil právě na armády evropských zemí.

Jak už bylo psáno výše, ve prospěch Ruska hraje zejména fakt, že disponuje největším počtem jaderných hlavic na světě, kterých vlastní téměř tři tisíce (USA necelých 2500). Kromě toho je ale Rusko jedním z několika málo evropských států, které si vyrábí vlastní zbraně, elektroniku a součástky do jaderných ponorek, balistických raket, tanků i satelitů. Byť není kvalita těchto zařízení mnohdy nejlepší, je Rusko ve vojenské výrobě zcela samostatné.

Majumdar ale upozorňuje, že ruské konvenční síly už nejsou to, co bývaly. Zatímco Sovětský svaz udržoval armádu masivní a dobře vybavenou, současné Rusko nemá peníze, lidské zdroje ani širokou průmyslovou základnu.

Francie versus Británie

Zatímco Global Firepower Index označil jako druhou nejsilnější armádu v Evropě Velkou Brutánii, Majumdar se domnívá, že druhé místo náleží Francii. Ta totiž podle něj vlastní jedny z nejschopnějších vojenských sil v Evropě a na rozdíl od Británie si udržuje zcela nezávislý jaderný arsenál a nezávislou průmyslovou výrobu, i přesto, že vlastní pouze zhruba 600 jaderných hlavic, tedy o několik set méně, něž Británie.

Francie rovněž disponuje ponorkami s balisickými střelami a stíhačkami Mirage 2000N, které jsou osazeny jadernými střelami. Počet aktivních vojáků se v této zemi pohybuje kolem dvou set tisíc, francouzská armáda je ale dobře vybavena bojovými tanky LeClerc a vrtulníky Tiger. Francouzské speciální síly se navíc osvědčily například v Afghánistánu.

Francouzské námořnictvo má ve své výbavě letadlovou loď, šest útočných ponorek a tři obojživelné útočné lodě. Letectvo vlatní 220 bojových letounů včetně stíhaček Rafale a Mirage. 

Kdysi dávno disponovala Velká Británie jednou z největších armád světa a vlastnila impozantní vojenskou sílu, kterou ovládala moře a obsazovala kolonie po celém světě. Tomu je ale podle Majumdara konec.

Britská armáda i přesto disponuje mocnou silou. Udržuje si sice stálý jaderný arzenál, ten ale narozdíl od Francie dostává od Spojených států. Ty také potřebuje k případným testům nových hlavic.

Británie je podle experta stínem kdysi mocného impéria a například impozantní britský letecký průmysl, který produkoval letadla typu Spitfire a Gloster Meteor, je už dávno pryč. Místo toho musí Británie udržovat partnerství s USA a dalšími mocnostmi a ani v lodním průmyslu už není samostatná.

I přesto disponuje tanky třídy Challenger 2, vrtulníky Apache, a zejména legendárními speciálními silami, které dodnes patří mezi nejlepší na světě. Britské královské letectvo má zhruba 220 letadel, mezi které patří i stovka stíhacích bombardérů třídy Tornado.

Kdysi mocné Německo strádá

Německo bylo nuceno po dvou katastrofálních porážkách ve 20. století několikrát přebudovat celou svou armádu. Během studené války, kdy bylo rozděleno na západní spojenecké a východní komunistické zóny, bylo sice vojensky vybaveno relativně obstojně a západoněmecký Bundeswehr byl dokonce na velmi dobré úrovni, po sjednocení Německa na konci studené války ale země téměř okamžitě snížila své ozbrojené síly na naprosté minimum.

Německo si ale i přesto v dnešní době udržuje schopnou průmylovou výrobu, ze které vzešel pravděpodobně nejlepší tank na světě, Leopard 2, a ve vývoji je rovněž nový Leopard 3. Země má také schopné ponorky, ale letecký průmysl, která býval za dob minulých pravděpodobně tím nejlepším na světě, byl z velké části rozebrán po druhé světové válce.

Německé pěchotní síly jsou dobře vyzbrojeny i vyškoleny, země se je ale z pochopitelných důvodů zdráhá použít ve větších konfliktech, přestože se podílely na několika vojenských operací v Afghánistánu.

Majumdar závěrem upozorňuje, že Německo by dnes mohlo mít nejsilnější armádu v celé Evropě, brzdí jej ale jeho historie.

Související

Více souvisejících

Armáda Americká armáda (U.S. ARMY) Ruská armáda Armáda U.K. Německá armáda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

včera

včera

včera

Deset lidí je po nehodě turistického autobusu stále v péči nemocnic na Islandu

Na Islandu zůstává po páteční nehodě v nemocnicích asi deset českých občanů, informovala ČT s odkazem na ministerstvo zahraničí. Dva nejvážněji zranění lidé už podle zástupců cestovní kanceláře nejsou v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy