Politická krize v Albánii zažehnána? Vláda a opozice kývly na návrh z dílny EU

Tirana - USA a EU zatlačily na albánskou vládu. Ta v noci na dnešek dospěla s opozicí k dohodě, která by měla ukončit vleklou politickou krizi. Hlavní opoziční strany již od února bojkotují parlament ve snaze prosadit požadavek, aby nynější Ramova socialistický kabinet odstoupil.

Po jednání vedoucích představitelů parlamentních politických stran v Tiraně to novinářům oznámili společně premiér Edi Rama a předák vůdčí opoziční síly, Demokratické strany, Lulzim Basha. "Máme dohodu založenou na McAllisterově balíku. Dohoda bude upřesněna v příštích 24 hodinách a teprve poté se o ní bude veřejně diskutovat," sdělil podle televize TV Klan Basha.

"Pokud jde o mne, dovolte, abych stoprocentně souhlasil s vůdcem opozice," poznamenal k výsledku rokování předseda vlády. Poté si s Bashou podali ruce.

Základem dohody je návrh předsedy zahraničního výboru Evropského parlamentu Davida McAllistera. Ten počítá s tím, že v nynější vládě, která dovede zemi k parlamentním volbám, stanou zástupci opozice v čele čtyř ministerstev a získají i post vicepremiéra.

Zda je dohoda z dnešní noci skutečně definitivním východiskem z krize, která trvá od února, odkdy opozice bojkotuje parlament, se teprve uvidí. Informace, že bude až během dneška upřesněna, může naznačovat ještě existující "jisté nejasnosti".

S tím souvisí i sdělení, že odložený termín parlamentních voleb bude taky oznámen až v dalších hodinách. Podle některých účastníků jednání by jím mohl být 16. červenec.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 
Ilustrační fotografie.

Češi vybouchli v Albánii a prohráli 0:3. S postupem na Euro to tak mají nahnuté a Šilhavý také

Po čtvrtečním utkání v kvalifikaci na mistrovství Evropy se mohli Češi výrazně přiblížit k účasti na závěrečném turnaji, který příští rok proběhne v Německu. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého ale v Tiraně vybouchli a prohráli jasně 0:3. Jasně především proto, že se v bouřlivé atmosféře na nic nezmohli. Navíc od konce první půle hráli v deseti po sporném vyloučení Mojmíra Chytila. Albánie už tou dobou vedla 1:0 a ve druhé půli přidala další dvě branky a nemuselo zůstat jen u nich. Rázem se tak začíná smrákat nad účastí Čechů na Euru 2024, jelikož v kvalifikační skupině C jsou až třetí za Albánií a Polskem, ale také nad budoucností trenéra u národního týmu.

Více souvisejících

albánie Edi Rama EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy