Spousta krve a těl, těhotná žena na mostě, křik a panika. Svědci popisují hrůzy útoků v Londýně

Londýn - Série teroristických útoků v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádala životy nejméně šesti lidí. Svědci popisují hrůzné události z míst, kde byly útoky spáchané. Z popisů je patrný chaos a panika, která při sobotním večeru zavládla.

Mnoho lidí bylo při sobotním večeru v barech a restauracích, dopřávali si večeře a popíjení s přáteli, někteří sledovali televizní přenos fotbalového šampionátu. Novinářka Bethany Atkinová byla právě v jednom z místních bister nedaleko Borough High Street.

„Seděli jsme venku pod deštníky a najednou vidíme doslova sprchu štěrku, který přistál na deštnících. Dodávka narazila do mostu,“ sdělila pro britský Guardian. Všichni se zvedli, každý byl v pohybu. Viděla jsem muže, který krvácel, vůbec nevím, jak se zranil. Utekli jsme do restaurace a snažili se najít bezpečné místo, ale žádné takové nebylo,“ Návštěvníci baru opět vyběhli ven, novinářka uviděla další raněné. „Viděli jsme zakrvácenou ženu, která byla asi 20 metrů od mostu, jen tak tam ležela na zemi,“ Atkinová se snažila dostat do místní nemocnice London Bridge, která měla skýtat bezpečí, ale na ulici byl obrovský rozruch. „Nějaký muž začal střílet a všichni začali křičet a utíkat.. Bylo to zlověstné,“.

Další novinář Will Heaven komentoval celou událost pro Sky News. „Bylo to deset minut po večerní desáté hodině. Seděl jsem v taxíku, který jel na jih přes London Bridge. Najednou na levé straně mostu někdo ležel a kolem něj byl malý hlouček, očividně šokovaný. Napadlo mě, že jen někdo zkolaboval, popojeli jsme po mostě další kousek. A i tam ležel na zemi další člověk. Řidič řekl, že se asi stalo něco vážného. Doprava se zastavila, najednou byly slyšet sirény,“ popisuje zážitek Heaven. „Řidič černého automobilu nám řekl, že jde o teroristický útok. Jiný řidič nám řekl, že někdo pobodával lidi.“

Dalším svědkem je podle Guardianu 25li letý muž, který si přál zůstat v anonymitě. Muž projížděl po mostě a zahlédl muže a těhotnou ženu na mostě v bezvědomí. „Mysleli jsme si, že jde o dopravní nehodu... Ale jak jsme pokračovali dál, viděli jsme spoustu krve a těl. Byla tam i těhotná žena s četnými zraněními. Na druhé straně mostu byl muž, kterého se podařilo resuscitovat. Nevíme, zda žena přežila,“ řekl pro deník. „Chtěli jsme se z mostu dostat pryč, ale všude bylo spousta lidí, kteří křičeli. Poté začali přijíždět sanitky,“.

Mark, další svědek, řekl pro BBC, že viděl dodávku, jak najíždí do skupinky lidí na mostě. „Jednoho člověka náraz vymrštil 20 stop do vzduchu,“ řekl. „Podle toho, co jsem viděl, tam muselo být pět ař šest lidí na zemi. Vypadali, že jsou mrtví nebo umírají,“ sdělil. Policie nasadila i čluny pro případ, že by nějaké oběti spadli z mostu do Temže.

Alex Shellum řekl pro FairFax Media, že v době útoků byl v klubu Mudlark poblíž London Bridge. „Kolem desáté večerní se v klubu objevila vážně zraněná žena. Vypadalo to, že má pobodaný krk,“. Další svědek z klubu, Jeff Whitsey řekl reportérům, že žena okolo 20ti let vešla do klubu, podepírali ji její přátelé. Byla očividně vážně zraněná. „Byl to opravdu hluboký řez. Krev byla všude... krev prýštila ven. Bylo to strašné. Opravdu strašné,“ dodal.

O několik set metrů dál se rozběhla panika u Borough Market. Muži s noži, kteří údajně vyskočili z dodávky, která narazila nedaleko restaurace Brindisa, začali bodat do lidí. „Doslova do nich začali kopat, mlátit je a poté vytáhli nože. Spustil se opravdu velký povyk,“ řekl jeden svědek pro BBC. „Žena na ně koukala a oni ji začali bodat,“ řekl svědek.

V tapas restauraci El Pastor na ulici Stoney Street bylo také živo. Muž s nožem zničehonic začal bodat ženu.“Viděl muže, jak vchází do restaurace s nožem a začal bodat ženu, pravděpodobně servírku,“ upřesnil svědek pro Sky News. Lidé uvnitř restaurace začali po útočníkovi házet lahve a židle. „Najednou tam byli čtyři další ozbrojenci před restaurací,“ dodal svědek.

Elsbeth Smedley je svědkyně z místního kafé Elliot´s. Někdo prý přiběhl do dveří a začal vzrušeně varovat: „Je tam muž s nožem a jde přímo sem,“. „Všichni začali utíkat do zadních prostor kavárny, krčili se a snažili se schovat, aby nebyli vidět,“ řekla pro CNN svědkyně Elsbeth Smedley. Do podniku vstoupil muž s „masivním nožem“, někteří hosté nestihli nebo nemohli utéct. Jeho obětí se tak stala servírka za prodejní přepážkou. „Bodnul ji do krku. Bodl i dalšího muže v černém a poté vyběhl z kavárny,“ popsala událost.

Simon Thompson popsal, že zaregistroval chaos nedaleko vstupu do tržnice (Borough Market). „Lidé začali utíkat a křičet. Viděl jsem to sice mlhavě, ale spatřil jsem lidi na zemi. Řidič taxíku zařval, aby lidé utekli, ti se pak dali na úprk,“ popisuje pro CNN.

Policie prý jednala rychle. Z videí a svědectví, které zveřejnila stanice CNN je to patrné. „Řekli nám (policisté), abychom zůstali na zemi, abychom byli v klidu,“ sdělil Paul Connell, který popíjel s přáteli v Katzenjammers baru, když do něj vběhli policisté.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Londýn

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy