Putin se svěřil Stoneovi. Jeho cílem byla služba v KGB

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin měl v dětství volný režim a mnoho času strávil na ulici, k lepšímu jeho život změnilo až judo. Ke studiu práv se přihlásil proto, že stál o službu u sovětské tajné policie KGB. Putin to řekl v obsáhlém rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem, jehož první část v pondělí vysílal kabelový kanál Showtime.

Putin se narodil v Leningradu (dnes Petrohrad) jako pozdní dítě svých rodičů, kteří předtím o dvě ratolesti přišli. "Existoval jsem ve volném režimu, mnoho času jsem trávil na ulici. Jakmile jsem se začal zabývat judem, můj život se začal měnit k lepšímu. Hned po skončení (střední) školy jsem v Leningradě zahájil studium práv," řekl ruský vůdce.

Šéf Kremlu se zmínil i o své kariéře v KGB, kde sloužil až do rozpadu SSSR. Stoneovi řekl, že v sovětském systému byli absolventi na práci rozdělováni. "Musel jste jít pracovat tam, kam vás pošlou. A mě poslali tam. Chtěl jsem tam ale pracovat. Nejen to - šel jsem na právnickou fakultu, protože jsem chtěl pracovat v KGB," citovala Putina agentura TASS.

V interview, které má od příštího týdne vysílat rovněž ruská státní televize a které v Česku nabídne stanice Prima Zoom, prezident také obvinil americké tajné služby, že na počátku tisíciletí pomáhaly čečenským povstalcům, bojujícím s Moskvou.

"Vytvořili jsme si naprosto pevný názor, že naši američtí partneři slovně hovoří o podpoře Ruska a o nezbytnosti spolupracovat v boji proti terorismu, ale fakticky využívají tyto teroristy k rozkolísání vnitropolitické situace v Rusku," prohlásil. Důkazy, například o finanční podpoře, předložil americké straně, dokonce prý prezidentovi Bushovi vyjmenoval americké agenty působící na Kavkaze.

Američanům vyčetl i "vypěstování" teroristické sítě Al-Káida při podpoře afghánského odboje proti sovětským vojskům, a připomněl ruskou podporu USA po teroristických útocích z 11. září 2001, zosnovaných Al-Káidou.

Putin kritizoval i prvního a posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova za to, že si nenechal písemně potvrdit údajný slib, že se NATO nerozšíří za východní hranici sjednoceného Německa. "To byla Gorbačovova chyba. V politice je nutné věci zapisovat. Dokonce i zapsané věci se často porušují. Ale jen tak si promluvit a rozhodnout, že tím vše končí. To nebylo správné," prohlásil.

Sovětský svaz podle Putina potřeboval změny, ale může s jistotou říci, že Gorbačov a jeho okolí "nechápali, jaké změny jsou nutné a jak jich dosáhnout". Záhodno totiž bylo "změnit systém, ale zachovat zemi", ale to Gorbačov nedokázal a přivedl zemi k rozpadu. "Nejdůležitější bylo to, že po rozpadu Sovětského svazu se 25 milionů Rusů během noci ocitlo v zahraničí. To skutečně byla jedna z největších katastrof 20. století," prohlásil.

Putin také lituje, že jen velmi vzácně má příležitost pohrát si s vnuky, ale je hrdý na své dcery, s nimiž - a se zeti - se o politice nehádá, ale diskutují. Dcery Marija a Katěrina se podle něj nevěnují ani politice, ani velkému podnikání.

Oficiálně o životě dvou Putinových dcer není nic známo. Podle médií se Marija provdala za nizozemského bankéře a mají dceru, Katěrina podle novinářů řídí fond Innopraktika a je provdána za miliardáře Kirilla Šamalova. Tyto informace Putin nikdy nepotvrdil.

Putin podle ruských médií při tvorbě pořadu besedoval s americkým režisérem dlouho, sešli se prý desetkrát. Naposledy to bylo letos v únoru a "žádné téma nebylo tabu".

Stone se projevoval jako Putinův stoupenec už dříve. Podle serveru The Daily Beast čtyřdílný seriál není ničím jiným než polidšťováním uctívaného hrdiny a zatracováním Ameriky.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Oliver Stone (režisér) kgb

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy