Lukašenko přispěchal do Kyjeva. Vyvrací podezření ze své spolupráce s Moskvou

Kyjev - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes přijel do v Kyjeva rozptýlit obavy, že je na straně Ruska. S ukrajinským hostitelem Petrem Porošenkem bude jednat o dvoustranných vztazích a hlavně o krizi v Donbasu. Ukrajině se nezamlouvají velké vojenské manévry Západ 2017.

Manévry Západ 2017 uspořádá ruská a běloruská armáda. Kyjev má stejně jako západní státy podezření, že ruské ozbrojené síly po ukončení cvičení zanechají na běloruském území část své výzbroje.

Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak dnes na facebooku napsal, že Rusko může cvičení Západ 2017 zneužít proti Ukrajině i proti Evropě. "Manévry jsou mimořádně mohutné a mohou se stát začátkem agrese nejen proti Ukrajině, ale i proti kterékoli jiné evropské zemi, která má společné hranice s Ruskem," napsal ministr.

Velitel amerických jednotek v Evropě generál Ben Hodges agentuře Reuters řekl, že spojenci z NATO budou osud ruské výzbroje umístěné během cvičení v Bělorusku pečlivě sledovat. Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin dnes v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti označil nicméně obavy Západu za "vtip".

I Lukašenko chtěl během jednání s Porošenkem ukrajinské obavy z aliance mezi Minskem a Moskvou rozptýlit. "Netrpíme žádnou alergií, náš obchod ani naše přátelské svazky nejsou namířeny proti nikomu," řekl.

Související

Více souvisejících

Alexandr Lukašenko Petr Porošenko Západ 2017 (manévry) Ukrajina Bělorusko Ruská armáda NATO

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy