Policie dopadla muže, který ve Švýcarsku útočil motorovou pilou

Bern – Policie dnes pátrala po útočníkovi, který v pondělí ve švýcarském Schaffhausenu zranil nejméně dva lidi motorovou pilou. Úřady podle agentury DPA varovaly lidi z města, aby nechodili do tamních lesů. Muž byl nakonec zadržen v obci Thalwil nedaleko Curychu. Policie už v pondělí uvedla, že případ nesouvisí s terorismem, ale zřejmě se sporem se zdravotní pojišťovnou, kde se útok stal.

Švýcarští a němečtí policisté dnes pátrali po údajně psychicky labilním muži, do akce byly nasazeny vrtulníky i pátrací psi. Obávali se přitom, že ozbrojený muž by se mohl potulovat po lese. Tamní obyvatelé proto byly vyzváni, aby se okolním lesům vyhýbali, dokud muž nebude dopaden.

Padesátiletý Franz Wrousis podle policie v pondělí vpadl do pobočky své zdravotní pojišťovny CSS a zranil dva její pracovníky. Kromě dvou napadených byl jeden člověk lehce zraněn při policejním zásahu. Dva zákazníci pojišťovny utrpěli šok.

Útočník, který měl v minulosti dvakrát spor s policií kvůli přestupkům proti zákonu o zbraních, je považován za nebezpečného. Jedna z obětí, které v pondělí pořezal spuštěnou motorovou pilou, stále zůstává v nemocnici.

Policie varovala před výlety v okolí Schaffhausenu. Volnému pohybu v obydlené oblasti však podle ní nic nebrání, zároveň ale policisté nabádají k obezřetnosti při aktivitách v lesích. Například děti, které se měly zúčastnit příměstských táborů v lese, dnes měly alternativní program.

Policie hledala muže v příhraničních zalesněných oblastech, v nichž také před činem přebýval. Do pátrání se zapojilo i Německo, neboť se předpokládalo, že se pokusí ze Švýcarska uprchnout. 

Související

Více souvisejících

Švýcarsko Policie Švýcarsko Policie Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy