Senátor Doubrava jel obhlédnout ruské volby, nevšiml si žádného podvodu. Agentura Reuters tvrdí opak

Praha/Moskva - Český senátor Jaroslav Doubrava se jel podívat na regionální volby v Rusku. Podle tiskové agentury Reuters volby provázely desítky podvodů. Doubrava si prý ničeho nevšiml, navíc porovnal volební kampaň v Rusku a Česku, kde je prý agresívnější.

Česká pobočka ruské státní rozhlasové stanice Sputnik vysílající do zahraničí informuje o návštěvě českého senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši, dříve KSČM) v Rusku, kde mimo jiné dohlížel na průběh komunálních voleb, které vyhrála ruská vládní strana Jednotné Rusko Vladimira Putina. Podle něj si nebyl vědom ani jednoho volebního podvodu. 

"Ne, absolutně žádného porušení. Já už slyším, jak zase doma budeme poslouchat, že jsme mohli jen tam, kam nám dovolili. Není to pravda, řekli jsme najednou, že chceme vidět tamhletu hlasovací místnost, tak jsme se tam šli podívat bez nějakých problémů. Myslím, že jsme se včera večer na takovém setkání a vyhodnocení naší činnosti ze všech míst, protože jsme byli různě rozlítaní, shodli, že nikde nebyl zaznamenán žádný problém," uvedl Doubrava. 

Senátor se v minulosti účastnil také monitoringu nezákonných voleb na separatistickém východě Ukrajiny v Luhansku, za což si vysloužil označení nežádoucí osoba od ukrajinské vlády. Doubrava obhajuje anexi Krymu, kterou prý posvětilo svobodné referendum. 

Doubrava ruské volby monitoroval nikoliv z pozice českého senátora, ale z pozice soukromé osoby. Ruská předvolební kampaň je prý ve srovnání s tou českou poněkud klidnější. "Ale u nás je to takové agresivní, vzájemné napadání… Podívejte se třeba, jakým způsobem koaliční partner Sobotka vystupuje proti koaličnímu partnerovi Babišovi. Zajímavé je, že spolu 3,5 roku dokázali pracovat. A půl roku před volbami, když vidí jaké preference má hnutí Babiše, tak se z něho najednou snaží udělat darebáka a podobně. Ta kampaň v Permské oblasti, je podstatně klidnější. Ale sledoval jsem ji jenom několik dní a tak se nějak moc vyjadřovat nemohu," uvedl senátor. 

Tisková agentura Reuters se však ke komunálním volbám v Rusku už tak přívětivě nestaví. Podle jejich pozorovatelů například volební komise ve Vladikavkazu napočítala víc hlasovacích lístků, než přišlo voličů. Hlasy měl také několikrát odevzdat speciální kontrolor za vládnoucí stranu Jednotné Rusko, který novinářům prozradil, že musí pro Putina zajistit alespoň 85 procent hlasů. Ve zmíněném Vladikavkazu mělo přijít odvolit 256 voličů, počet odevzdaných hlasů ale přesáhl 1 800 lístků.

 Sergej Ljutkov měl podle Reuters hlasovat nejméně desetkrát po sobě. „Musíme se ujistit, že Jednotné Rusko získá 85 procent. Jinak nám car přestane posílat peníze,“ nebál s přiznat novinářům. Podle nevládní organizace Golos, která monitorovala volby v 36 ruských regionech, do pondělí obdržela zprávy o 825 přestupcích proti pravidlům voleb. Nejčastěji se jednalo o umělé zvyšování účasti či opakované hlasování.

Senátor Doubrava se zaměřil na volby v Permském kraji, kde post obhajoval gubernátor Maxim Rešetnikov (Jednotné Rusko), který získal přes 80 procent hlasů. Sputnik se ptal Doubravy na to, zda to není podezřelé. "Není, já vám mohu říci, že jsem s ním dost dlouhou dobu mluvil a mluvil jsem i s lidmi, kteří šli volit. Ta volba byla naprosto jednoznačná, protože si všichni jeho činnost velmi pochvalovali a všichni říkali, že tam udělal obrovský kus práce," dodal. 

Související

Jiří Růžička

Místopředseda Senátu Růžička podal podnět kvůli Doubravovi na Krymu

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (klub STAN) podal podnět senátnímu mandátovému výboru k prošetření kvůli jednání senátora Jaroslava Doubravy (za Severočechy) na Ruskem okupovaném Krymu. Doubrava se tam podle informací Deníku N setkal se šéfem tamní ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Podle Růžičky je toto setkání nepřípustné.

Více souvisejících

Jaroslav Doubrava Rusko volby v Rusku Reuters podvod

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy