Hrůzný nález: V Bosně objevili další hroby z války z 90. let, ostatky patří muslimům

Sarajevo - Ve dvou hromadných hrobech v oblasti Korićanske stijene v pohoří Vlašić a v regionu Vlasenica byly objeveny ostatky dalších obětí války v Bosně z první poloviny devadesátých let.

V hrobě objeveném v srpnu v oblasti Korićanske stijene bylo od zahájení exhumací nalezeno 13 shluků kostí. V zásadě jde o nekompletní kostry. Identifikace zatím nebyla možná, proto byly ostatky odvezeny do střediska v Tuzle k analýze DNA. Oznámila to mluvčí bosenského Ústavu pro pohřešované osoby Lejla Čengičová.

Hrůzný nález se podle vyšetřovatelů týká masakru, který v srpnu 1992 spáchal zásahový oddíl policie z města Prijedoru na severozápadě Bosny v rámci etnické čistky prováděné v této oblasti bosenskosrbskými silami. Postříleno tam tehdy bylo na 200 Muslimů.

Při předchozích exhumacích provedených v Korićanských stijenách v letech 2003 až 2013 byly objeveny ostatky 117 obětí. Nyní se ještě hledá zbylých 98 obětí, uvedla Čengičová.

Druhý hromadný hrob byl nalezen v regionu Vlasenica kolem stejnojmenného města na východě Bosny. Jeho zkoumání začalo tento týden v úterý a dosud byly exhumovány kompletní kostry deseti osob. "Myslíme si, že jde o bosňácké oběti zabité v roce 1992," citovala agentura AFP Čengičovou, která přepokládá, že mrtvých na tomto místě bude víc.

Podle údajů sdružení válečných obětí bylo během válečného konfliktu zabito přibližně 2600 Muslimů z vlasenického regionu, včetně samotného města. Z nich 1600 přišlo o život na začátku války v roce 1992 a 1000 na jejím konci v roce 1995 během srebrenického masakru.

Související

Slobodan Miloševič

ROZHOVOR: 20 let od soudu s Miloševićem. Hrál vabank, jeho kalkulace byly často chybné, říká historik Vojtěchovský

Před dvaceti lety začal v Haagu proces se Slobodanem Miloševićem obviněným z podílu na krutostech během válek při rozpadu Jugoslávie. Někdejší jugoslávský prezident se verdiktu nedočkal, zemřel před jeho vynesením, což bylo pro soudní tribunál velmi nepříjemné, uvádí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz balkanista Ondřej Vojtěchovský. Ředitel Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a historik z Ústavu pro studium totalitních režimů považuje Miloševićovu éru za katastrofu, dodává však, že v mnoha klíčových rozhodnutích se tento autoritářský politik musel ohlížet i na ostatní aktéry a okolnosti.

Více souvisejících

Válka v Jugoslávii bosna a hercegovina Válka na Balkáně

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy