Švýcarsko zemí zaslíbenou: Mladí uprchlíci zde mizí beze stopy

Bern - Švýcarsko sice patří mezi neutrální země a není součástí Evropské unie, hranice má však otevřené díky schengenského prostoru. Krásná příroda, poklidný domov i jedna z nejvyšších životních úrovní na světě láká mnohé uprchlíky. Jenže zejména ti mladší a mnohdy neplnoletí utíkají z center a mizí úřadům z radaru.

Švýcarský úřad pro migraci (SEM) v zemi eviduje kolem 5000 uchazečů o azyl, kteří přišli do země jako nezletilí. Že migranti po podání žádosti o státní ochranu zmizí, není zas tak novinkou, úřady si však dělají starosti o ty, kteří ještě nedosáhli plnoletosti. V roce 2015 se znova nepřihlásilo 92 uchazečů mladších 18 let, ale loni už číslo vzrostlo na 539, a dones nikdo neví, kde se nacházejí.

Přes 300 uchazečů je ve věku 17-18 let, ale zbytek je ještě mladších. Letos se státu nepodařilo znovu vystopovat už přes 320 nezletilých uprchlíků. Podle agentury Terre des hommes, která má pomáhá a pracuje s dětmi, je velké riziko, že se mladiství zapletou do nelegální činnosti, jako je obchod s lidmi, pašeráctví, šíření drog, nebo skončí v pouličním gangu.

Terre des hommes kritizuje vládu za lhostejnost a neochotu vyhlásit pátrání po dětech, tito mladí pak chodí od regionu k regionu, aniž by policie věděla, že je někdo hledá. SEM kritiku odmítá a podle nich zmizení není jen fenoménem nezletilých. Celkově až 40 procent dospělých po požádání o azyl zmizí a úřady po nich marně pátrají.

Vláda se domnívá, že běženci v zemi nelegálně nežijí, naopak jejich cílem je překročit hranice a dostat se do Německa. Na základě mezinárodních smluv je přístup do země povolen jen těm uprchlíkům, kteří zde chtějí požádat o azyl. Pokud zemi mají jen za přestupní, pak je jim příchod odepřen. Mnoho migrantů však naoko předstírá, že zde hledají útočiště, a po dokumentaci odchází do jiných států.

Související

Více souvisejících

Švýcarsko schengen uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

před 4 hodinami

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 9 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 10 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 10 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy