Co zabilo desítky tuleňů bajkalských? Experti zveřejnili první poznatky

Moskva - Desítky tuleňů bajkalských zřejmě uhynuly hlady a vyčerpáním. Uvedl to dnes prokurátor specializovaný na ochranu životního prostředí Alexej Kalinin. Dosud se podle médií našlo přes 130 mrtvých zvířat.

Populace tuleňů bajkalských v současnosti čítá asi 100.000 kusů. "Kompletně jsme prozkoumali břehy v oblasti. Uhynulá zvířata byla všechna hladová - v žaludcích neměli v době smrti potravu," řekl Kalinin s odvoláním na poznatky expertů, zkoumající nejhorší úhyn tuleňů bajkalských za posledních 30 let.

K nedostatku potravy podle něj mohla vést skutečnost, že populace tuleňů bajkalských se v posledních letech výrazně zvětšila, a tak úhyn může představovat ukázku "přírodní regulace tulení populace" v praxi.

Také připustil, že podle místních obyvatel na jihu Bajkalu výrazně ubylo ryb. Tuleni se přitom neživí ohroženými omuly, jejichž komerční rybolov ruská vláda minulý měsíc zakázala, ale menšími rybkami.

Verzi o úhynu tuleňů v důsledku hladu a vyčerpání podpořil také místní náčelník veterinární správy, podle kterého je záhodno "prozkoumat celý potravinový řetězec", a to včetně chemických a toxikologických testů ryb, jimiž se tuleni živí.

Experti mají ve zkoumání příčin úhynu dále pokračovat. Laboratorní testy podle úřadů vyloučily, že by tuleně opět postihl mor, který je zdecimoval v 80. letech. Vyšetřování z hlediska možné nákazy jinou z infekčních nemocí má pokračovat. Již dříve úřady vyloučily, že by úhyn tuleňů zavinili lidé.

Související

Jezero, ilustrační fotografie

Na Bajkalu záhadně hynou tuleni

Moskva - Ruské úřady začaly prověřovat úhyn tuleňů bajkalských. Experti zatím našli 31 mrtvých zvířat. Na tělech se nenašla ani střelná zranění, ani stopy sítí, takže nejspíše nejde o dílo pytláků. Uhynulé exempláře ani nebyly zjevně nemocné, a tak má příčinu objasnit pitva.

Více souvisejících

bajkalské jezero Zvířata Rusko Příroda Jezera

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy