Na Islandu byl otevřen nejdelší tunel, postavil ho český Metrostav

Reykjavík - a východě Islandu o víkendu slavnostně otevřeli téměř osm kilometrů dlouhý tunel, který prorazila česká stavební společnost Metrostav. Informoval o tom dnes server E15.cz.

Podle serveru jde o nejdelší stavbu svého druhu na ostrově. Místním obyvatelům tunel usnadní cestování především v zimních měsících. Tunel Nordfjardargöng měří 7,9 kilometru a spojuje města Neskaupstadur a Eskifjördur v nejvýchodnější části Islandu. Řidiči se díky němu budou moci vyhnout silnici vedoucí průsmykem Oddsskard s jednostopým tunelem Oddsskardsgöng.

Celková cena zakázky blížila 7,5 miliardy islandských korun (1,5 miliardy Kč). Zhruba 65 procent této částky získal Metrostav, zbytek dostala místní firma Sudurverk, která se na zakázce podílela. Podle islandské veřejnoprávní stanice Ríkisútvarpid se ale celkové náklady na výstavbu tunelu s přilehlou infrastrukturou vyšplhaly až na 14,3 miliardy islandských korun (tři miliardy Kč).

Slavnostního otevření se zúčastnil kromě islandského ministra dopravy Jóna Gunnarssona také český velvyslanec v Norsku a na Islandu Jaroslav Knot a zástupce firmy Metrostav.

Práce na tunelu začaly v roce 2013; slavnostní odstřel se tehdy uskutečnil 14. listopadu. Během výstavby ale došlo z finančních důvodů ke zdržení, což vyvolalo protesty místních obyvatel. Stavba se slavnostně otevřela téměř přesně po čtyřech letech od jejího zahájení.

Metrostav při stavbě tunelu využil novou razicí metodu původem z Rakouska. Tunel se razil ze dvou stran, celkově se vytěžilo 460.000 metrů kubických horniny. Na stavbě pracovali výhradně Češi a Slováci, informoval server E15.cz.

Obyvatelé východního Islandu se podle serveru icelandreview.com nemohli otevření tunelu dočkat. Dosavadní spojení mezi východoislandskými městy Neskaupstadur a Eskifjördur bylo totiž především v zimě značně komplikované: silnice bývala kvůli počasí často uzavřená.

"Všichni na to velmi dlouho čekali. Je to průlom," řekla islandskému webu jedna z místních obyvatelek Kristín Hávardardóttirová. "Jedním z důvodů, proč si lidé tento tunel přáli, je nemocnice v Neskaupstaduru. Slyšela jsem o případech, kdy musel záchranář před sanitkou odklízet sníh ze silnice. Cesta, která mohla trvat i sedm, osm hodin, by nyní neměla zabrat více než hodinu," dodala Islanďanka při otevření tunelu.

Související

Miloš Zeman

Zeman omilostnil firmu potrestanou v kauze Lánské obory

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Zeman dřív omilostnil také Baláka.
David Rath

Rath podal dovolání v druhé větvi korupční kauzy

Aktéři druhé větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha postupně podávají dovolání, na jejichž základě verdikt později přezkoumá Nejvyšší soud. Dovolání podal Rath i manželé Kottovi nebo firma Metrostav, ale také nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Informaci z justičních databází ČTK potvrdil Jiří Wažik, mluvčí Krajského soudu v Praze.

Více souvisejících

Metrostav island

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy