Mladič má strávit zbytek života ve vězení. Co tomu říkají balkánští politici?

Záhřeb/Bělehrad/Sarajevo - Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitaričová reagovala na rozsudek Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, podle kterého stráví generál srbských vojsk v Bosně Ratko Mladič zbytek života za mřížemi. Prohlásila, že je šťastná za takový rozsudek, který však nemůže vrátit teror, který se děl na Balkáně v 90. letech. Ne všichni s ní však souhlasili.

Prezidentka Chorvatska Kolinda Grabarová-Kitarovičová sice byla potěšena výrokem soudu v Haagu, ale stěžovala si na to, že Mladič nebyl souzen za své činy v samotném Chorvatsku. 

"Je mi líto, že se nezodpovídal (Mladič) za zločiny, které spáchal na území Chorvatska, především za Škabrnju," připomněla prezidentka masakr z roku 1991, při kterém zemřelo 84 lidí. "Doufám však, že doživotní trest bude alespoň malým zadostiučiněním pro všechny, kteří přišli kvůli tomuto muži o své blízké a kteří přežili dobu, kdy byl Ratko Mladič jedním ze symbolů války, brutality a genocidy," dodala.

S prezidentkou souhlasil i chorvatský premiér Andrej Plenkovič. Ten upozornil, že trest za předložená obvinění je dostatečný. "S ohledem na zločiny proti lidskosti, na kterých se Mladič podílel v Bosně a Herzegovině, především na genocidě ve Srebrenici, je trest přiměřený," řekl pro chorvatskou televizi RTL.

Ze Srbska zněla především slova o památce na lidi na celém Balkáně, kteří kvůli válce zemřeli. "Chtěl bych všem ostatním (zemím) říci, že Srbsko ctí památku jejich mrtvých. Jak ale bohužel vím, nemůžu od ostatních očekávat, že budou uctívat památku našich mrtvých. O to se budeme muset postarat sami," postěžoval si na skutečnost, že žádný z vysokých vojenských důstojníku z druhé strany (Chorvatsko, Federace Bosny a Herzegoviny, USA) nebyl potrestán.

S tím souhlasí i předseda federálního uskupení Republika srbská v rámci Bosny a Herzegoviny Milorad Dodik: "Především a nade vše bych chtěl dnes vyjádřit lítost nad všemi oběťmi ze všech národů, nejen toho srbského. Chtěl bych i od ostatních, aby vyjádřili lítost nad našimi oběťmi. Když však 25 let po válce vystupuje na svobodě člověk jako Naser Orič (velitel bosenských vojsk ve Srebrenici, souzený v Haagu a zproštěný obžaloby - pozn. red.), vidím, že to není příliš pravděpodobné."

Dodik však jako jeden z mála vyjádřil svůj obdiv k Mladičovi a vyslovený nesouhlas s rozsudkem: "Ratko Mladič je hrdinou. Tento člověk v nemožných podmínkách vedl vojsko Republiky srbské s cílem uhájit svobodu srbského národa. Člověk, který zabránil další srbské genocidě jak v Bosně a Herzegovině, tak v Chorvatsku."

Připomeňme, že včera Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii  odsoudil bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče k doživotnímu trestu vězení za zločiny spáchané během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992-1995. Uznal ho přitom vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby.

Související

Slobodan Miloševič

ROZHOVOR: 20 let od soudu s Miloševićem. Hrál vabank, jeho kalkulace byly často chybné, říká historik Vojtěchovský

Před dvaceti lety začal v Haagu proces se Slobodanem Miloševićem obviněným z podílu na krutostech během válek při rozpadu Jugoslávie. Někdejší jugoslávský prezident se verdiktu nedočkal, zemřel před jeho vynesením, což bylo pro soudní tribunál velmi nepříjemné, uvádí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz balkanista Ondřej Vojtěchovský. Ředitel Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a historik z Ústavu pro studium totalitních režimů považuje Miloševićovu éru za katastrofu, dodává však, že v mnoha klíčových rozhodnutích se tento autoritářský politik musel ohlížet i na ostatní aktéry a okolnosti.
Přeživší letuška Vesna Vulovičová se v roce 2002 přijela podívat na místo tragické letecké nehody. Komentář

Před 50 lety explodovalo jugoslávské letadlo u Srbské Kamenice. Teroristický útok a pád přežila letuška Vulovičová

Do ticha se minutu po šestnácté hodině ozvala ohlušující, ničivá exploze. Nad krajinou se začalo stmívat, teplota byla kolem nuly a z mraků začaly vypadávat předměty a bohužel i lidská těla. Před 50 lety došlo k tragickému neštěstí letu JAT číslo 367 poblíž Srbské Kamenici u Děčína, 26. ledna 1972 havarovalo u této severočeské obce letadlo jugoslávských aerolinií na pravidelné lince Stockholm-Kodaň-Zábřeh-Bělehrad. Jedinou přeživší se stala letuška Vesna Vulovičová, která se tímto zázrakem stala velmi populární. Konspirace o sestřelení letadla se dodnes objevují na nejrůznějších diskuzních fórech, avšak experti se přiklánějí k teroristickému útoku, jehož atentátníka se nejspíše nikdy nepodaří vypátrat. Stín podezření padl na protivzdušnou obranu někdejší Československé lidové armády či na chorvatskou separatistickou organizaci Ustaša.

Více souvisejících

jugoslávie Válka v Jugoslávii Radko Mladič Haagský tribunál válečné zločiny Srbsko Aleksandr Vučič (srbský prezident) Chorvatsko Kolinda Grabarová-Kitarovičová bosna a hercegovina Naser Orič (bosňácký velitel) Věznice

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 22 minutami

před 22 minutami

před 23 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy