Puč v Luhansku? Novým vůdcem rebelů je Pasečnik, Plotnickij prý utekl do Ruska

Luhansk - Parlament Luhanské lidové republiky dnes potvrdil výměnu v čele této oblasti na východě Ukrajiny. Podle agentury TASS sněm schválil demisi vůdce Igora Plotnického, nahradí ho dosavadní ministr státní bezpečnosti Leonid Pasečnik. Plotnickij se údajně uchýlil do Ruska.

V pátek se v Luhansku rozšířila zpráva, že Plotnickij, který odštěpeneckou republiku vedl od roku 2014, odstupuje, a to ze zdravotních důvodů. V pozadí této události je ovšem zjevně mocenský konflikt ve vedení separatistů.

Situace se vyhrotila počátkem týdne, kdy byl odvolán ministr vnitra Igor Kornet. Ten následně do Luhanska povolal své ozbrojence, kterým pomohli jejich druzi ze sousední povstalecké Doněcké lidové republiky. Ještě v úterý Plotnickij tvrdil, že má situaci pod kontrolou, ale od středy se začalo spekulovat o jeho útěku do Ruska. To Plotnickij ve čtvrtek popřel a vyzval k diplomatickému řešení krize. Obsazení Luhanska přitom označil za puč, podle Korneta šlo ale o tažení proti ukrajinským diverzantům.

Pasečnik po svém dnešním schválení úřadujícím šéfem povstaleckého regionu prohlásil, že "republika" bude pokračovat v dosavadním kurzu vnitřní i zahraniční politiky. "Nyní se budeme držet kurzu, kterého jsme se drželi během všech těch let. Je to především vazba na Ruskou federaci a věrnost Minským dohodám...," řekl Pasečnik.

Minské dohody dojednali v běloruské metropoli za zprostředkování Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zástupci ukrajinské vlády, luhanských a doněckých separatistů a také Moskvy. Jejich cílem je dospět k mírovému vyřešení ozbrojeného konfliktu v Donbasu. Úplný klid zbraní ale dosud nenastal.

Související

Denis Pušilin

Separatisté ve čtyřech částech Ukrajiny vyhlásili referendum o připojení k Rusku

Ruskem kontrolované nebo okupované regiony na východě a jihu Ukrajiny dnes oznámily, že tento týden chtějí zahájit lidové hlasování o připojení k Ruské federaci. O záměru uspořádat referendum mezi 23. a 27. zářím podle agentur informovaly úřady samozvané Luhanské lidové republiky (LNR), Doněcké lidové republiky (DNR) a proruští představitelé částí Chersonské a Záporožské oblasti.
Serhij Hajdaj

Rusové nedodržují příměří, kvůli ostřelování hoří 10 výškových budov, tvrdí luhanský gubernátor

Kvůli ruskému ostřelování hoří deset výškových budov ve městě Severodoněck, oznámil gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko obvinil ruské síly z toho, že ve městě Vuhledar při dělostřeleckém ostřelování zasáhly distribuční místo humanitární pomoci, přičemž zemřeli dva lidé, uvedla agentura Reuters. Rusové se podle informací ukrajinské strany přeskupují a připravují na novou ofenzivu v Donbasu, kde se nacházejí Luhanská i Doněcká oblast.

Více souvisejících

Luhanská lidová republika Igor Plotnickij Leonid Pasečnik (Luhansk) Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy