Existoval Santa Claus? Archeologové přišli se zajímavým objevem

Oxford - Archeologové z Univerzity v Oxfordu učinili objev, který může přepsat historii. Podle vědců totiž byly nalezeny ostatky svatého Mikuláše, který byl předlohou pro postavu, která dává v anglosaském světě dětem o Vánocích dárky. Tou figurou je Santa Claus. O možném objevu informoval britský list Daily Mail.

Když archeologové dostali od faráře Dennise O'Neilla z Illinois ulomenou pánevní kost, nejspíš netušili, jakého objevu tím mohou dosáhnout. Po rozsáhlých testech rozpadu radioaktivního uhlíku totiž vědci z Oxfordu zjistili, že kost pochází z poloviny 4 století našeho letopočtu.

To je mimo jiné období, kdy žil i světec známý jako svatý Mikuláš. Ten byl poté použit jako předloha pro postavy, které v západním světě nosí dětem vánoční dárky. U nás se Mikuláš také nosí dárky, především sladkosti, ale děje se tak před Vánocemi.

Pokud by se skutečně potvrdilo, že jde o ostatek svatého Mikuláše, jednalo by se o jeden z největších objevů 21. století. "Většina pozůstatků, které tu zkoumáme, je z pozdějšího období. V tuto chvíli nemůžeme říci nic jistě, ale je možné, že máme před sebou ostatky samotného svatého Mikuláše," prozradil spoluautor výzkumu profesor Tom Higham.

Svatý Mikuláš je jedním z nejuctívanějších křesťanských světců. Historikové věří, že žil v oblasti kolem historického městečka Myra na území dnešního Turecka. Podle legendy byl bohatým člověkem, který byl ve svém okolí známý pro svou štědrost a velkorysost. Možná i proto se stal předlohou pro postavy, které jsou k nám štědré v období Vánoc.

Většina jeho pozůstalostí leží v bazilice v Bari, a to už od roku 1087. Jsou pohřbeny v kryptě pod mramorovým oltářem, avšak některé jeho ostatky se dostaly do kostelů a chrámů po celém světě.

Má se za to, že velká část kosterní pozůstalosti leží kdesi v Benátkách. Právě tam by se výzkumníci chtěli vydat. "Výsledky, kterých jsme dosáhli, nás nabádají, abychom nasměrovali svoje úsilí k Benátkám a Bari. Chtěli bychom námi prozkoumanou kost porovnat s ostatními ostatky, abychom porovnali DNA," řekl pro Daily Mail doktor Georges Kazan, který se také podílel na výzkumu.

Se stoprocentními důkazy, které by potvrdily, že se skutečně jedná o svatého Mikuláše, to ale bude horší. "Věda v současné době nedokáže s jistotou potvrdit totožnost. Dokáže ji pouze stoprocentně vyvrátit," vysvětlil Higham.

Nový nález archeologů přidal další otazník do hádanky, kde všude mohou ostatky svatého Mikuláše ležet. V říjnu oznámili turečtí archeologové nález ruin, kde by mohl být světec pohřben, což by dávalo smysl, jelikož se prokazatelně svatý Mikuláš na území Turecka pohyboval.

I tak se však mnozí domnívají, že místem, kde by se mělo hledat, jsou italská města Benátky a Bari. Turci naproti tomu oponují, že ostatky, které byly z Turecka do Itálie koncem 11. století převezeny, patří neznámému knězi.

Související

Více souvisejících

Archeologie archeologové kostry Mikuláš Vánoce Santa Claus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy