MOV byla dotlačena k tomu, aby nás vyloučila, hřímají Rusové. Jak snášejí svoje vyloučení z OH?

Moskva - Před týdnem došlo k historické události. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) poprvé v dějinách vyloučil z Olympijských her nějakou zemi za státem řízený doping sportovců. Rusové byli po tomto rozhodnutí zlostí bez sebe, padala ostrá slova, mimo jiné o tom, že s Ruskem si není radno zahrávat, protože má jaderné zbraně. Jak se na situaci dívají ruská média s odstupem, když se emoce uklidnily? Změnilo se něco?

Pokud se něco změnilo, pak jedna drobnost, která Rusy nejspíš potěší, ale z praktického hlediska to nebude žádný velký rozdíl oproti původnímu verdiktu. Tou drobností byla laskavost od předsedy organizačního výboru ZOH 2018 I Hi-boma, který povolil ruským sportovcům start pod svojí vlajkou alespoň na závěrečném ceremoniálu.

"I když ruští sportovci nesmějí startovat pod vlajkou své země v jednotlivých soutěžích, mohou ji nést při závěrečném ceremoniálu, který hry ukončí," uvedl podle ruské agentury Lenta I Hi-bom.

Pomalu se s rozsudkem smířili i oficiální ruští představitelé. Ti včera rozhodli, že Rusko vyšle své "čisté" sportovce na olympiádu do Pchjongčchangu pod olympijskou vlajkou. Pro sportovní server "championat.com" to řekl mluvčí Ruského olympijského výboru Konstantin Vybornov.

"Samozřejmě, že podpoříme všechny ty sportovce, kteří mohou a budou se chtít zúčastnit Olympijských her, ale vyzýváme k tomu, aby se lidé zachovali s respektem i k těm, kteří se rozhodli nejet. Náš výbor finančně podpoří jak první, tak druhou skupinu," uvedl v prohlášení Vybornov.

Tímto rozhodnutím Rusko vyslyšelo přání velké části svých sportovců. Ti v pondělí vystoupili se společných prohlášením, ve které nazvali účast na hrách svým snem. Zároveň podle agentury Lenta slíbili, že každé vítězství "věnují Rusku, kde budou s hrdostí reprezentovat".

Fakt, že Rusové přijali trest, ještě neznamená, že tak učinili s klidem. Agentura Lenta informuje o tom, že "verdikt vyřazení Ruska z Olympijských her byl přijatý MOV pod nátlakem". Tak to alespoň sdělil státní televizi Rossija předseda Ruského olympijského výboru Aleksandr Žukov.

"Rozumím tomu, že nátlak na MOV byl ze strany našich soupeřů a protivníků kolosální. Mohu potvrdit, že takový tlak byl už před OH v Riu od celkem 19 států. Dnes už téměř všichni sportovci, experti, novináři ze všech koutů světa vyvíjejí neskutečný tlak na rozhodnutí MOV," řekl pro televizi.

Podle názoru hlavy Ruského olympijského výboru čelí Rusko nespravedlivé situaci. Dokládá to na příkladu mladých závodnic. "Tak například osmnáctiletá krasobruslařka Jevgenija Medvěděvová nebo patnáctiletá Alina Zagitovová byly ještě děti, když dělal Rodčenkov (chemik, bývalý šéf moskevské části Ruské antidopingové agentura - pozn. red.) ty věci. Proč zrovna ony mají nést odpovědnost za cizí chyby?"

Žukov také nezapomněl postavit Rusko do role oběti. Agentura TASS píše, že "Olympijský výbor Ruska přijal direkt na sebe, aby se sportovci mohli zúčastnit her". 

"Ruský olympijský výbor nebyl nijak zapojen v tom (dopingovém - pozn. red.) systému a v jeho machinacích. Ruská antidopingová agentura měla bojovat s dopingem a místo toho porušovala pravidla. Ano, vzali jsme odpovědnost na sebe, ale jen proto, aby naši atleti mohli na OH startovat," uvedl Žukov pro TASS.

Předseda výboru zároveň nazval Grigorije Rodčenkova a všechny, kteří s ním spolupracovali v rámci antidopingové organizace RUSADA, "dvojitými agenty". "Způsobili kolosální škody ruskému a mezinárodnímu olympijskému hnutí," zlobil se.

Nynější situace s dopingem okolo Ruska se však nemusí odrazit jen na Olympijských hrách. Pod velkou drobnohledem budou i ruští fotbalisté na nadcházejícím světovém šampionátu, kdy budou hrát na domácí půdě. Dopingová aféra může podle ruského ministra sportu Pavla Kolobkova vést k provokacím.

Ten pro server RIA Novosti komentoval přípravu ruských fotbalistů. "Všichni naši sportovci budou podstupovat dopingové zkoušky. Úředníci, kteří toto mají na starosti, už jsou připraveni pracovat. Je jasné, že na MS dojde k provokacím ohledně dopingu. Je však důležité na ně reagovat v klidu - diplomaticky a v souladu s právem. Nejdůležitější bude, abychom nedávali soupeřům k provokacím ještě větší důvod," řekl Kolobkov.

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 Rusko doping chemie olympiáda

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy