Ruský exministr Uljukajev si odpyká osm let. Po tvůrci obvinění zůstal smrad, řekl

Moskva - Ruský exministr hospodářství Alexej Uljukajev dostal osm let za přijetí úplatku ve výši dvou milionů dolarů od ropného koncernu Rosněfť. Má také zaplatit pokutu ve výši 130 milionů rublů (zhruba 48 milionů Kč). Verdikt není pravomocný, přijde odvolání.

Exministr podle soudkyně požadoval úplatek od šéfa ropného giganta Rosněfť Igora Sečina za souhlas s pohlcením menší výnosné firmy Bašněfť. Sám Sečin, považovaný za chráněnce prezidenta Vladimira Putina, se na lavici svědků nedostavil a soud se spokojil s výpověďmi z vyšetřování a se svědectvím generála tajné služby, který stojí v čele bezpečnostní služby koncernu.

Prokuratura navrhovala trest deset let vězení a pokutu ve výši půl miliardy rublů (183 milionů korun), zatím obhájci žádali plné zproštění viny. Soudkyně navíc zakázala Uljukajevovi činnost ve státních orgánech po dobu osmi let od výkonu trestu a ponechala v platnosti i rozhodnutí o zmrazení majetku politika.

Exministr tvrdil, že se stal obětí "strašlivé a nemilosrdné provokace", jejíž "autor se rozplynul, zůstal po něm jen smrad". Před zahájením dnešního líčení prohlásil, že očekává spravedlivý rozsudek. Sečina následně hodlá za lživou výpověď pohnat k odpovědnosti.

Uljukajev dnes před soudním líčením novinářům popsal den svého zadržení. "Stalo se to velmi rychle, přijdeš tam (do sídla Rosněfti), divíš se, proč ti jde naproti člověk v oblečení určeném k rybolovu (Sečin). Následně začínáš chápat, že je něco špatně, ale reagovat už nestíháš," citovala exministra ruská verze zpravodajského serveru BBC.

Podle agentury AP byl rozsudek překvapivě přísný. Mnoho komentátorů očekávalo, že politikovi bude uložen podmíněný trest a následně bude propuštěn. Verdikt se stal terčem kritiky mimo jiné ze strany doposud vlivného exministra financí Alexeje Kudrina, který rozsudek označil za strašlivý a neopodstatněný. Práce vyšetřovatelů byla podle něj slabá. Rozhodnutí soudu naopak odmítli komentovat mluvčí ropné společnosti Rosněfť i ruského prezidenta.

Související

Moskva, Kreml

Konec Putinova impéria se blíží? Rusko začíná hořet, varuje expert

NÁZOR - Zatčení Alexeje Uljukajeva vyvolalo otřesy v ruské elitě, uvádí historik a politolog Mark Galeotti. Expert na Rusko působící v pražském Institutu mezinárodních vztahů v komentáři pro server Moscow Times konstatuje, že poprvé od Stalinových dob byl zatčen sloužící ministr a celý případ demonstruje, že putinismus dosáhl podoby antického režimu - je zahleděný do sebe, je mstivý a jeho osud je zpečetěn.

Více souvisejících

Alexej Uljakajev Rusko Korupce Rosněfť

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy