Šokující záběry z Moskvy: Autobus vjel na schodiště do metra, následky jsou tragické

Moskva - Linkový autobus vjel v Moskvě na schodiště podzemního přechodu pro pěší. Na místě zůstali čtyři mrtví a devět osob utrpělo zranění. Řidiče policie zadržela. Podle vyšetřovatelů buď nezvládl řízení, nebo jeho vozidlo mělo technickou poruchu. Někteří svědci dokonce vypověděli, že muž schválně šlápl na plyn.

Incident se stal u stanice metra Slavjanskij bulvar na západě města v místech rušného dopravního uzlu. Na místě zasahovalo deset vozů záchranných služeb, zraněné přepravovaly k ošetření tři vrtulníky. V Moskvě dnes silně sněžilo a viditelnost je špatná.

"O teroristickém útoku se nemluví, žádná taková verze se nevyšetřuje," citovala agentura Interfax zdroj z moskevské radnice. 58letý řidič, jehož jméno policie nezveřejnila, je v moskevském dopravním podniku Mostransavto zaměstnán 17 let.

Vozidlo podle očitých svědků nejdříve vjelo na chodník a po chvíli se zastavilo na schodech do podchodu. Přímo pod koly autobusu zůstali po nehodě tři lidé, zranění utrpěli i cestující v autobusu. Stav tří z nich je kritický.

Řidič podle vyšetřovatelů vypověděl, že chtěl na zastávce trochu popojet, aby udělal místo dalšímu vozu, ale "autobus se náhle sám rozjel" a už ho nedokázal zastavit, protože selhaly brzdy. Řidič měl sice letité zkušenosti z moskevské dopravy, autobus daného typu ale podle agentury TASS řídil dnes poprvé. Nehodu údajně mohla způsobit láhev vody, která prý řidiči spadla a zaklínila se pod pedálem.

Cestující hodnotili řidiče rozporně: podle jedněch se choval normálně, možná jen poněkud nepřívětivě. Další cestující v televizi Dožď naopak řekl, že se mu zdálo, že řidič schválně šlápl na plyn a po nehodě se prý ani nesnažil pomoci pasažérům. Postih podle médií hrozí nejen řidiči, ale i přepravci.

V Rusku je dnes obvyklý pracovní den, Vánoce v ortodoxním pravoslaví připadají podle juliánského kalendáře na 7. ledna.

Autobus vjel v Moskvě do lidí (25.12.2017) Nehody autobusů Rusko Autobusy Moskva

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy