Jak udělat z nic netušících civilistů špiony? Ruská KGB vydala návod

Moskva - Tajné služby mají své příručky, které by nikdy neměly spatřit světlo veřejnosti. Jenže jak už se to stává, k úniku informací dochází pravidelně. Stejný osud čekal i tajný návod pro agenty KGB o tom, jak z nic netušících ruských migrantů po celém světě udělat špiony a informátory. Ať už se jim to líbí nebo ne.

Stažení Mikhaila Kulagina z ruské ambasády v Miami totiž nebyla náhodná, podle informací se Moskva obávala, že by američtí novináři mohli diplomatovi být na stopě i kvůli něčemu jinému, než byla jeho oficiální mise. Kulagin je totiž ústřední postavou v plánu KGB, který měl v praxi přeměnit ruské migranty v informátory, kteří poslouží účelu tajné služby.

Podle návodu KGB by totiž klíčovou úlohu měli sehrát diplomaté a velvyslanci Ruska ve velkých městech, jako je třeba New York nebo Washington. Kontaktními osobami měli být agenti nasazení přímo v ruské komunitě a distribuce důchodových plateb měly zakrýt pravý cíl operace. Do projektu bylo investováno miliony dolarů, stojí v dokumentu.

Ruská strana měla však v případě vyzrazení dvě slova, která je měla z potíží dostat. Fake news. Maria Zakharova, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, veškeré zprávy odmítla. Podle ní totiž žádný "Mikhail Kulagin" na ambasádě v USA ani nebyl. Místo něj tam však pracoval jistý Mikhail Kalugin, který byl na velvyslanectví přes šest let a v roce 2016 požádal o návrat do vlasti. Prý tomu přecházeli i šestiměsíční přípravy.

Výběr destinace Miami nebyla náhodná. Pobřežní město ve Floridě i nadále platí za oblíbené místo starších ruských milionářů, kteří si zde užívali sluneční klima v penzi. Oficiálně měl být Kulagin šéfem ekonomické sekce, ale mnoho amerických i evropských politiků, kteří s ním přišli do styku, tvrdí, že málokdy řekl něco ohledně ekonomiky. "Zdál se mi, že jeho obor je někde jinde a ekonomickým problémům nerozumí," řekl jeden z politiků.

Uniklé dokumenty ukazují, jak moc je Moskva paranoidní vůči "odpadlíkům", tedy lidem, kteří se rozhodnou emigrovat ze země. Tento návod je přitom už léta starý, KGB ho vytvořila po událostech Pražského jara. Tehdy se tajná služba domnívala, že jí chybí dostatek informátorů, proto nedokázali událostem zabránit. V jistém slova smyslu jsou tak instrukce pozůstatkem studené války, v určitých kruzích se tím však řídí dodnes.

V dokumentu se také mluví o tom, že v případě potřeb mohou agentu využít taktiky vydírání. O svých lidech měli mnoho informací, a kdyby někdo nechtěl spolupracovat, ale byl by stěžejní pro tajnou službu, klidně mohl být do role špiona psychicky dotlačen. Dokumenty zmiňují i muže s krycím jménem "Chameleon", který byl vyslán do ukrajinské diaspory v Kanadě, kde měl shromažďovat informace o členech komunity.

V Belgii pak působil agent s krycím jménem Bekker, tomu však byla na stopě tamější rozvědná služba, která mu zabránila v návratu do Ruska. Během výslechu se ho ptali na poměry v tehdejším Sovětském svazu a později mu dali nabídku, kterou prý nedokázal odmítnout. Bekker se tak stal dvojitým agentem, zjistila později KGB.

V Americe zase působil "Kapitán", který pracoval v americké armádě. "Jeho strýc "Starry" napsal dopis domů, kde vyprávěl o životě, který tam vedou a mimochodem zmínil i práci svého synovce, což zaujalo agenty KGB. Ti se rozhodli ho zrekrutovat, ale neúspěšné. Když Kapitána zkontaktovali, ten jim řekl, že celou dopisní korespondenci sledovala i FBI. Tohle byl případ nevydařené špionáže, kterou si agenti KGB způsobili sami vlastní nepozorností.

"Myslíte si, že jste opustili Rusko, starý život a teď je pro vás začíná nová kapitola. Není tomu tak. Za pár let vám na dveře zaklepe agent KGB, který tam přišel jako někdo z ambasády a chce se jen ujistit, že jeho krajané se mají dobře. Přinese třeba láhev vodky a vy se s ním nezávazně povídáte, celou dobu vás však analyzuje, zda se jim budete hodit," řekl analytik Steven Hall.

"Ruská služba se totiž vždy dívá na lidi jako na potenciální spolupracovníky, i když ze země odešli za novým zítřkem," dodává Hall. V dnešní době je však nábor veden něčím zcela jiným. Zatímco v minulosti se hrálo hlavně na nostalgii k vlasti a rodině, v dnešní době za vším stojí peníze. I Rusové, ať žijící v Rusku nebo zahraničí, totiž ochotně spolupracují, pokud dostanou zaplaceno.

Související

Bělorusko, ilustrační fotografie.

Běloruská KGB v Grodnu zabila cizince, podrobnosti nejsou známy

Běloruská tajná policie KGB při dnešní speciální operaci ve městě Grodno zabila cizince, který podle ní kladl ozbrojený odpor. Informovala o tom státní agentura Belta. Grodno, které má asi 350.000 obyvatel, leží poblíž hranice s Polskem. KGB uvedla, že zraněni nebyli civilisté ani pracovníci bezpečnostních složek. Národnost zabitého cizince neuvedla.
Jurij Andropov Komentář

Andropov se ujal moci před 40 lety. Obávaný šéf KGB chtěl změnit SSSR

Před čtyřiceti lety stanul v čele Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS) Jurij Andropov. Muž, jehož kariéra byla dlouho spojena s obávaným Výborem státní bezpečnosti (KGB) a který sehrál výraznou roli ve vojenském potlačení maďarského povstání v roce 1956 i pražského jara 1968, byl v době svého nástupu do čela země paradoxně připraven provést výrazné, byť striktně shora řízené reformy. 

Více souvisejících

kgb Rusko migrace špionáž

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy