Sestřelení letu MH17 na Ukrajině: Nečekaný zvrat, Nizozemsko nakonec seznam obviněných nevydá

Amsterdam - Nizozemsko oproti včerejším předpokladům neoznámí seznam podezřelých ze sestřelení letadla nad východní Ukrajinou, které se odehrálo v červenci 2014 a při nichž zemřelo 298 lidí. Pro ruskou agenturu TASS to řekl mluvčí nizozemského státního zástupce Wim de Bruin.

Některá světová média včera uváděla, že Nizozemsko vydá seznam 120 podezřelých lidí v souvislosti s teroristickým útokem na východě Ukrajiny, při němž bylo sestřeleno dopravní letadlo Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines.

"Tato tvrzení nebyla správná. Seznam podezřelých nezveřejníme," řekl de Bruin ruské mediální agentuře, čímž překvapil celý svět.

Připomeňme, že Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines byl sestřelen při letu nad Doněckem 17. července 2014. Letadlo mělo namířeno z Amsterdamu do malajské metropole Kuala Lumpur. Tragédii nepřežil ani jeden z 298 lidí na palubě.

Mezinárodní tým, který vyšetřoval havárii letadla, dospěl k závěru, že dopravní letoun byl sestřelen raketou, která byla vypálena z raketometu "Buk". Tento raketomet byl podle vyšetřování vyrobený v Rusku.

Fotografii Buku, který měl podle všeho sestřelit letadlo mířící do Malajsie, vydalo na svých stránkách britské investigativní médium bellingcat. Fotografie pocházela z ruského Kursku z roku 2013 a měla být důkazem o zapojení Ruska do této tragédie.

Představitelé Ruské federace v reakci na článek britského serveru prohlásil, že "vyšetřování bellingcatu se nedá věřit".

Nizozemská strana si vzala na starosti vyšetřování katastrofy poté, co ji Ukrajina pověřila, aby celou záležitost prozkoumala. Nizozemsko muselo kvůli možnosti vynesení rozsudku změnit své právní předpisy.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) boeing Boeing 777 teroristické útoky na Ukrajině Ukrajina Malajsie Nizozemí Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy