Skandál v ČR. Kauza Čapí hnízdo ohrožuje existenci Babišovy vlády, píše zahraničí

Praha/Londýn - Předseda vlády České republiky Andrej Babiš musí řešit závažný problém. V závěrečné zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodu (OLAF), která se týká Farmy Čapí hnízdo, se totiž mluví o tom, že při žádosti o dotaci farma zatajila informace a že podle vnitřních orgánů by to mohlo být posuzováno jako dotační podvod. Jak se ale na celou situaci dívají zahraniční média?

Britský deník The Guardian píše, že to byla právě kauza Čapího hnízda, kvůli které ostatní politické strany odmítly s Andrejem Babišem a jeho hnutí ANO spolupracovat a sestavit koalici. Sám Babiš dle deníku považuje celý proces za "spiknutí jeho politických oponentů".

The Guardian se domnívá, že po zveřejnění zprávy OLAF (v té době jen její části) se českému premiérovi ještě přitíží. Podle té se totiž Babiš a dalších 10 lidí dopustili dotačního podvodu, když žádali o dotaci pro malé podniky. Podle Guardianu tehdy nikdo nevěděl, že Čapí hnízdo patří Agrofertu.

Deník ve své zprávě tvrdí, že bylo velmi nepravděpodobné, že by Babišova vláda získala důvěru již před zveřejněním zprávy. Nyní Policie ČR vyzývá "poslance, aby ho (Babiše) zbavili imunity".

Ještě před tím, než byla celá zpráva zveřejněna, mnozí tvrdili, že její utajení by bylo naprosto neakceptovatelné. "Je to skandál, je přece v zájmu veřejnosti dozvědět se, jak skončilo vyšetřování OLAF," řekl pro The Guardian český europoslanec Tomáš Zdechovský.

"Je to otázka důvěryhodnosti Evropské unie. Jedním z pilířů EU by měla být transparentnost v ekonomických otázkách a boj proti podvodům a korupci. Jak můžeme očekávat, že Afričané budou řešit korupci, když má členský stát Evropské unie takového premiéra?" doplnil evropský poslanec za KDU-ČSL.

Podle agentury Reuters nabídla ministryně financí Alena Schillerová vzdát se dotace z EU na Čapí hnízdo, jelikož by to poškodilo šance na získání důvěry menšinové vlády.

Server New Europe pro změnu píše, že sám Babiš zprávu OLAF nečetl a že očekává komentář Agrofertu. "Podle mých informací z Agrofertu, mé bývalé společnosti, vyšetřování OLAF se ubíralo velmi nestandardním směrem, proto byla podána stížnost evropskému ombudsmanovi, který potvrdil, že se tím bude zabývat. Současně byla podána žaloba k Evropskému soudu v souvislosti s vyšetřováním OLAF," řekl Babiš podle serveru.

Zároveň podle New Europe obvinil představitele středočeského Regionálního operačního programu, který dotaci na Čapí hnízdo dovolil. "Bylo by dobré, kdyby se někdo konečně zeptal ROP, proč tu dotaci schválili," řekl Babiš odmítaje obvinění, že dotace byla ukradena.

Připomeňme, že zpráva OLAF o vyšetřování dotace na Farmu Čapí hnízdo byla včera zveřejněna. "Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili," stojí v úvodu zprávy, kterou sepsal OLAF.

"Tyto činy můžou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 (Dotační podvod) a 260 (Poškození finančních zájmů Evropské unie) českého trestního zákoníku. Národní soudní orgány můžou vzít při svém postupu v úvahu informace získané během vyšetřování OLAF," poukázala instituce na skutečnost, že podle českého trestního zákoníku mohl být spáchán dotační podvod.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš The Guardian Čapí hnízdo podvod dotace Agrofert

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy