Zeman je podobný Trumpovi? To mi je jedno, děsím se něčeho jiného, říká šachová legenda

Moskva/Praha - Druhé kolo přímé volby prezidenta České republiky odstartuje již dnes, dění okolo středoevropské země sleduje celý svět. Výjimkou není ani bývalý nejlepší šachový hráč světa, dnes však opoziční ruský politik Garry Kasparov. I on bude pozorně sledovat, kdo se stane příštím prezidentem České republiky. Jak se na volby dívá?

Bývalý několikanásobný mistr světa v šachu a legenda této stolní hry Garry Kasparov se vyjádřil k české volbě prezidenta. Sám by viděl na Hradě raději Jiřího Drahoše než Miloše Zemana.

V médiích dříve probíhala srovnání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a právě českou hlavou státu Milošem Zemanem. To však podle Kasparova není ani zdaleka největší problém současného prezidenta, jenž obhajuje svůj mandát.

"Je mi celkem jedno, že se Zeman chová jako Trump. Co by mělo lidi trápit spíš, je loajalita k Putinovi, a to v případě obou politiků. Mezi Putinovými spojenci najdete jen lidi, pro které je důležitější vlastní zájem než národní hodnoty," napsal na svém twitterovém účtu.

I don't care so much that Zeman acts like Trump, but loyalty to Putin is what should really trouble people about them both. Putin's allies are exclusively people who put their own self-interest above that of the nation.

— Garry Kasparov (@Kasparov63) 25. ledna 2018

Připomeňme, že Garry Kasparov je poměrně znám svým kritickým postojem vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Servítky si však nebere ani vůči Donaldu Trumpovi.

V loňském rozhovoru pro Yahoo News Kasparov uvedl, že Putin a jeho hlavní poradci, včetně ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, dychtivě očekávají nástup Donalda Trumpa do funkce, protože věří, že se Rusku tímto způsobem podaří rozšířit svou sféru vlivu.

„Oni všichni čekají na Trumpa," tvrdil tehdy Kasparov. „Věří, že Trump všechno změní ... a že vyhoví všem Putinovým požadavkům – třeba že uzná ruskou anexi Krymu, nebo že rozdělí NATO a obětuje pobaltské státy,“ domníval se ruský disident. „Myslím, že je to zločin," dodal Kasparov. „Pokud Spojené státy nebudou ochotny obnovit rovnováhu, dostaneme se do velmi temných časů,“ varoval.

Související

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Garri Kasparov prozradil, jak dosáhnout převratu a svržení Putina

Ruský šachový velmistr Garri Kasparov, který patří mezi hlasité kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina, nastínil podmínky, které by podle něj mohly vést ke svržení ruského vůdce při "palácovém převratu". Ruská veřejnost i státní elity podle něj musí pochopit, že válka je prohraná, a to společně se sílící sociální a ekonomickou nespokojeností vytvoří správné podhoubí, napsal zpravodajský server Business Insider.

Více souvisejících

Garri Kasparov (šachista) šachy prezidentské volby 2018 Volby Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy