V Rusku se zřítilo dopravní letadlo, všech 71 lidí zemřelo

Moskva - Letadlo Saratovských aerolinií se dnes zřítilo krátce po startu z moskevského letiště Domodědovo. Na palubě stoje An-148 bylo 65 cestujících a šestičlenná posádka, informovala agentura Interfax s odvoláním na záchranáře. Podle jejich vyjádření nikdo nepřežil.

Leteckou havárii jihovýchodně od ruské metropole nepřežil nikdo z 71 osob na palubě letadla An-148 Saratovských aerolinií. Oznámila to ruská prokuratura. Letoun mířící z Moskvy do Orsku v Orenburské oblasti na jihu Ruska se zatím z neznámých příčin zřítil jen šest minut po startu.

"Šance na přežití u nikoho neexistovala," cituje Interfax nejmenovaného člena záchranného týmu.

The speed and altitude graph for flight #6W703 show a descent from 6200 feet to 3200 feet during the last minute before the ADS-B signal was lost about 20 km south-east of Domodedovo Airport.https://t.co/PNoxBssRTf pic.twitter.com/ppf5rD9k7E

— Flightradar24 (@flightradar24) 11. února 2018

Letoun mířící do jihoruského Orsku se brzy po startu ztratil z obrazovek radarů a spojení s posádkou se nepodařilo navázat. Havaroval jihovýchodně od Moskvy v Ramenském okrese.

Podle mluvčí aerolinek nebyly k technickému stavu stroje vyrobeného v roce 2010 žádné výhrady. Vyšetřovatelé, kteří podle ruských médií nevylučují jakýkoli scénář, prý již nalezli černou skříňku se záznamy o letu.

Ruský prezident Vladimir Putin prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova vyjádřil soustrast všem, kteří při katastrofě přišli o své blízké. "Prezident Putin nařídil vládě sestavit speciální komisi pro vyšetření této letecké katastrofy," uvedl zároveň Peskov.

Na místě dnešní havárie letounu Saratovských aerolinií byly nalezeny trosky letadla a také prvních několik těl obětí. S odvoláním na mluvčího ruského ministerstva pro mimořádné situace o tom informovala agentura TASS. Ruská prokuratura zahájila trestní řízení pro podezření z porušení pravidel bezpečnosti leteckého provozu.

Havarovaný letoun Saratovských aerolinií se dnes zřítil k zemi ve 14:27 místního času (12:27 SEČ), tedy jen šest minut po startu z moskevského letiště Domodědovo, informují ruská média. Havárii nedaleko ruské metropole zřejmě nepřežil nikdo z 71 osob na palubě. Přes 60 z nich pocházelo z Orenburské oblasti na jihu Ruska, kam let mířil.

Příčina tragédie zatím není jasná, ale ruská prokuratura již zahájila trestní řízení pro podezření z porušení pravidel bezpečnosti leteckého provozu. Letoun Antonov An-148, který je rusko-ukrajinské produkce, byl podle agentury TASS vyroben v roce 2010 v ruské Voroněži.

Podle záchranářů mohlo být příčinou neštěstí špatné počasí, chyba posádky nebo technický problém; mezi spekulacemi ruských médií se neobjevují úvahy o terorismu. "Možné jsou různé příčiny havárie, mezi nimi počasí," citovala televize Rossija24 Žannu Těrechovovou, poradkyni ministra dopravy.

Související

Saratov Airlines

Pád An-148 asi zavinili piloti, nechali zamrznout snímače

Moskva - Na základě informací z černé skříňky letadla An-148 se vyšetřovatelé domnívají, že pád stroje u Moskvy se 71 oběťmi na životech nejspíše zavinila chyba pilotů, kteří opomněli zapnout vytápění pro odmrazování snímačů měřících rychlost letounu.

Více souvisejících

zřícení letadla An-148 v Rusku (11. 2. 2018) Letecké nehody Rusko Saratov Airlines

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy